Caucasian crossing guard helping children in crosswalk

Politie verwittigt: “Boete van 174 euro voor wie opzichters aan schoolpoort negeert”

Door Rani Merckx

Overmorgen schiet het nieuwe schooljaar uit de startblokken, en trekken onze jongeren (met een lach of traan) naar de schoolpoort. Om erop toe te zien dat alles veilig verloopt, staat er aan bijna elke school een opzichter. Maar veel weggebruikers negeren het stopbordje, “en dat is bijzonder frustrerend”, klinkt het.

Fikse boete

Heel wat weggebruikers negeren het stopbordje van een opzichter aan de schoolpoort. Ze rijden nog snel door van zodra ze het bordje zien omhooggaan, of jongeren steken – zonder omzien – de straat over. Om wat meer respect af te dwingen, komt de Brugse politie met een nieuwe maatregel: “Wie het stopbordje van de opzichter negeert, riskeert een boete van 174 euro“. Jongeren tussen 12 en 16 jaar moeten geen boete betalen, maar een verkeersklas bijwonen.

Voorlopig enkel in Brugge

Ook de Brugse korpschef Dirk Van Nuffel bevestigt dat de weggebruikers zich niet altijd even hoffelijk opstellen. Vanaf 1 september zullen er dan ook meer agenten post houden aan de Brugse schoolpoorten, al dan niet in burger.

“Als er voldoende dossiers zijn, komt er een themazitten en moeten de overtreders voor de rechter verschijnen.” Zo klinkt de nieuwe afspraak met het parket.

Autovrij uur?

Deze strenge maatregel komt er naar aanleiding van de dood van Yamen, een zesjarig jongetje dat eerder in februari overleed nadat het voor de schoolpoort aangereden werd door een vrachtwagen.

Zo legde Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen, het voorstel om een autovrij uur in de omgeving van de scholen in te lassen, op tafel.

Iets om over na te denken? 

Bron: Het Nieuwsblad. Beeld: GettyImages

Ook actueel:

Partner Content