Postbode komt binnenkort nog maar twee keer per week

Door Jolien Thieleman

Vanaf maart 2020 zal de post nog maar twee keer per week niet-dringende brieven afleveren. Alleen voor brieven met een priorzegel, kranten en pakjes maakt bpost een uitzondering.

Maatregelen

Omdat er steeds minder post wordt verstuurd, werkt het postbedrijf al een tijdje aan nieuwe maatregelen om rendabel te blijven. “Als er tegen 2022 geen nieuwe maatregelen komen, dreigt bpost verlieslatend te worden”, klinkt het. “De pakjesbezorging mag dan wel fors toenemen, dat dekt het verlies van de briefbedeling niet.”

Priorzegel

Als deel van de maatregelen, lanceerde bpost begin dit jaar de vernieuwde priorzegel. Die kost vijf cent meer dan een gewone postzegel, maar garandeert dat de brief de volgende werkdag in de bus valt. Brieven zónder priorzegel zullen vanaf maart volgend jaar nog maar twee keer bezorgd worden. Wellicht is dat op maandag en woensdag, vertelt bpost-CEO Koen Van Gerven in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Vandaag zijn 80 procent van de verkochte postzegels niet-prior, en twintig procent prior. De klant zegt dus: één vijfde van de post willen we dringend.”

Proefproject

Deze zomer test bpost de nieuwe werkwijze in enkele kantoren uit. Het gaat om een test achter de schermen, waardoor je er als klant weinig van zult merken. De vakbonden volgen het proefproject alvast nauwgezet op: “We moeten mee evolueren, maar de burger moet een vlotte toegang behouden tot zijn post. En het personeel moet zijn statuut kunnen behouden.”

Bron: Het Laatste Nieuws – Coverbeeld: Getty Images

Meer nieuwtjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content