Rear view of senior woman in front of ocean - copyspace

Pure discriminatie: mislukte vaginale ingreep na je vijftigste? Minder schadevergoeding!

Wat zouden wij ook boos zijn! Je onderging een mislukte vaginale ingreep maar je krijgt minder schadevergoeding omdat je ‘op leeftijd bent’ en ‘seks er toch minder toe doet’. Je reinste onzin, dat vond ook het slachtoffer, de Portugese Maria Morais.

De vrouw ging 12 jaar geleden onder het mes om verschillende klieren rond haar vaginawand te verwijderen, maar daar ging flink iets mis. Dokters beschadigden haar schaamzenuw waardoor ze incontinent werd en last kreeg van gevoelloosheid in de vagina met nefaste gevolgen voor haar seksleven.

Discriminatie: vrouw én leeftijd

De rechter kende haar daarop een schadevergoeding toe. Het ziekenhuis ging in beroep. En daar werd het bedrag plots verlaagd tot een derde omdat ze toen ‘al vijftig en moeder van twee’ was en ‘seks er dan minder toe doet’.

De vrouw kon de uitspraak van de rechters (twee mannen en een vrouw) niet geloven en stapte met haar verhaal naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Het EHRM geeft de vrouw, nu 12 jaar later, gelijk. Het oordeelt dat de Portugese rechters in beroep “vooringenomen” waren en dat het leeftijdsargument discriminerend is.  Het Hof veroordeelt de Portugese staat tot het betalen van een schadevergoeding én onkostenvergoeding aan de vrouw.

Nog een opmerkelijke kanttekening:  het Portugese Hooggerechtshof uit 2008 en 2014 gaf mannen die het slachtoffer waren van medische blunders wél een gepaste schadevergoeding. Toen oordeelden ze dat de blunders hun seksleven hadden beperkt, hun zelfbeeld had aangetast en hen een grote mentale shock had gegeven. En dit zónder enige aandacht voor hun leeftijd of het feit of ze al dan niet kinderen hadden.

(Bron: Deredactie)

Partner Content