Niet te missen: binnenkort krijgen we een zeldzame ‘super-bloed-wolfmaan’ te zien

Door Jolien Thieleman

Op maandagochtend 21 januari geeft de maan een van zijn mooiste shows. We krijgen een ‘super-bloed-wolfmaan’ te zien: een supermaan, bloedmaan én wolfmaan tegelijkertijd!

Supermaan

Volgens EarthSky hangt de maan in de vroege ochtend van 21 januari op zo’n 357 638 kilometer van de aarde: een minimumafstand die de maan om de 29 dagen bereikt. Als dat moment samenvalt met een volle maan, spreken we van een supermaan die groter en feller lijkt te zijn dan anders.

Bloedmaan

Daarnaast vindt er een totale maansverduistering plaats. Die start exact om 3u36, bereikt z’n hoogtepunt om 6u13 en eindigt weer om 8u50. Tijdens de verduistering staat de aarde op dat moment precies tussen de zon en de maan. Het zonlicht dat langs de aarde gaat, zorgt ervoor dat de maan een prachtige rode gloed krijgt.

Wolfmaan

Als derde natuurfenomeen is er sprake van een wolfmaan: een mooi woord voor de eerste volle maan van het jaar.

Natuurspektakel

Iedereen aan de nachtzijde van de aarde krijgt de super-bloed-wolfmaan te zien. Naast West-Europa heeft ook Afrika en Noord- en Zuid-Amerika geluk. Zet je wekker dus alvast op 21 januari voor een ongetwijfeld indrukwekkend natuurspektakel!

Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content