Getty Images

Niet te missen: dit weekend veel vallende sterren te zien

Door Jolien Thieleman

Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen. Kijk de komende dagen daarom zeker eens naar boven voor een ongetwijfeld prachtig natuurspektakel!

Waarom veel vallende sterren?

Elk jaar trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes die aan 60 kilometer per seconde tegen de dampkring van de aarde botsen. Ze branden op en veroorzaken een korte lichtstreep: een prachtige meteoor of vallende ster.

Wanneer kunnen we de vallende sterren zien?

Dit jaar piekt de meteorenzwerm in de nacht van 12 op 13 augustus 2022. Zorg voor een donker waarnemingsplekje ver verwijderd van alle stadslicht en kijk (zeker na middernacht) in noordelijke of oostelijke richting. Het licht van de volle maan op 12 augustus kan wel storen, maar dat maakt het daarom niet minder spectaculair.

Met het blote oog zichtbaar

Om de vallende sterren te zien, heb je geen telescoop of verrekijker nodig: kijk gewoon met het blote oog naar een willekeurige plaats aan de hemel. Als je optimaal wilt genieten van de sterrenregen, herhalen we nog eens deze tips van Meteovista:

  • Kijk op een donkere plek zonder kunstlicht, vanuit een open veld, bijvoorbeeld. Als je kunt, trek dan naar een landelijke omgeving omdat de lichtvervuiling daar minder hoog is dan in stedelijke gebieden.
  • Zorg voor een vrij zicht op de hemelkoepel. Bomen, struiken of gebouwen kunnen de hemel afschermen waardoor je veel vallende sterren mist.
  • Laat je ogen een kwartier wennen aan het donker. Laat je smartphone (of andere vormen van fel licht) best achterwege.
  • Neem regelmatig een pauze om je ogen niet te snel te vermoeien.

Bron: Meteovista

Mis deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content