Blind or visually handicapped woman hands reading book written in Braille; Shutterstock ID 164971721

Vandaag is het Wereldbrailledag!

Door Rani Merckx

Wereldbrailledag, dé dag waarop we stilstaan bij de uitvinding van Louis Braille. Op 16-jarige leeftijd ontwierp Louis een schrijfprocedé in reliëf, waardoor blinde mensen en slechtzienden over de hele wereld kunnen communiceren en toegang hebben tot informatie.

Door een ongeval werd Louis Braille op 3-jarige leeftijd blind. Dertien jaar later ontwierp hij aan het Institut Royal des Jeunes Aveugles de Paris het brailleschrift, een codesysteem waardoor blinde mensen kunnen lezen en schrijven. Braille is een universeel schrift dat vandaag de dag gebruikt wordt in alle talen, zowel voor teksten als voor wiskunde en muziek. Ook talrijke voorwerpen en toestellen (horloges, liften, computers, …) zijn nu toegankelijk voor blinde personen. Daarnaast zijn de sociaal-economische leefomstandigheden van miljoenen blinden en slechtzienden verbeterd en hebben ze toegang tot het onderwijs en de arbeidsmarkt.
Bedankt Louis Braille!

Ook 3D-printing opent een nieuwe wereld voor blinden. Bekijk hier hoe ontroerend een blinde vrouw reageert als ze haar baby voor het eerst ‘ziet’. Andrea Bocelli bewijst dan weer dat je heel wat kunt bereiken, ook als je blind bent!

 

 

Partner Content