Vanwaar komt 1 april eigenlijk?

Door Isabelle Ignoul

 

Vandaag is het 1 april, dé grappendag bij uitstek. Ben jij al eens beetgenomen op die dag? Of ben je zelf de grappenmaker die iedereen bij de neus neemt? De eerste dag van april is hoedanook een echte traditie, maar heb je je ooit al eens afgevraagd waar 1 april eigenlijk vandaan komt?

Elk jaar zijn we op 1 april extra alert voor die aprilvissen. Maar toch overkomt het je sneller dan je denkt. Denk maar aan de media die weleens lustig durven meedoen en ongelooflijke berichten de wereld insturen. Het is zo goed als iedereen een keertje overkomen. De ingeburgerde traditie is echter een beetje mysterieus, want niemand weet goed waar 1 april vandaan komt.

Er zijn dan ook een paar theorieën die de ronde doen:

Gregoriaanse grap

Zo beweren sommige bronnen dat 1 april is ontstaan bij de wijziging van de Gregoriaanse kalender in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd op 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd het nieuwe jaar voortaan ingeluid op 1 januari. Vergat je dit of weigerde je het nieuwe kalendersysteem te aanvaarden? Dan kreeg je uitnodigingen voor onbestaande feestjes of grappige cadeautjes.

Nederlandse oorsprong

Volgens onze noorderburen klopt de Gregoriaanse theorie niet, want 1 april zou in een Nederlandse bron al vermeld worden in 1561. Dus geruime tijd voor de Gregoriaanse kalenderwijziging.

Voorlopers van 1 april

Wat we zo goed als zeker weten is dat de 1 aprilgrap al minstens dateert uit de 16de eeuw. Maar geen enkele theorie bewijst de échte oorsprong van de grappendag. Er zijn wel voorgangers bekend, zoals het Romeinse festival van Hilaria, het Holi festival in India en het middeleeuwse narrenfeest.

De traditie is ondertussen in heel wat landen ingeburgerd, maar de gewoontes tijdens deze dag verschillend per land. Zo plakken ze in Italië en Frankrijk een papieren vis op de rug van een nietsvermoedend slachtoffer. In Groot-Brittannië werd vroeger April fools! geroepen wanneer je iemand in de maling had genomen. Dit mocht echter maar tot het middaguur. Riep je daarna nog April fools!, dan was je zelf de dwaas.

Beetje bizarre traditie toch wel!

bron: isgeschiedenis.nl

Meer interessant nieuws lees je hier:

Partner Content