Klaar voor het nieuwe schooljaar? Zo doe je dat!

Een nieuw schooljaar staat voor de deur en dat is altijd een beetje spannend. Staan jouw kinderen ook te popelen? Met deze handige tips zorg je voor een vliegende start van het nieuwe jaar!

Duidelijke kalender

Begrippen als ‘tijd’ en ‘duur’ zijn niet altijd duidelijk voor kinderen. Zeker voor allerkleinsten is het vaak moeilijker om te beseffen wanneer ze naar school moeten. Werk daarom met een makkelijke kalender, waar je op aanduidt wat de schooldagen en vrije dagen zijn. Laat de kinderen ook zelf dingen tekenen en aanvinken op de kalender. Zo leren ze  hun tijdsbesef bijschaven en blijft het fun!

Alles heeft z’n plaats

De rugzak op dezelfde plaats en boeken en broodtrommels in de juiste kast: een vaste plek in huis zorgt voor een duidelijke structuur en geeft een geruster gevoel. Maak ook op voorhand afspraken over waar de kids hun huiswerk maken. Doen ze dit aan een tafel in de woonkamer of doen ze dit op hun kamer? Een duidelijke start aan het begin van het schooljaar is een goed ingezet nieuw jaar.

Leer de school kennen

Hoe goed ken jij de leerkrachten van je kinderen? Bij wie moet je zijn als je kind het moeilijk heeft? Ken je zelf de plaatsen waar je kind dagelijks heen gaat? Voor heel wat kinderen is een nieuw schooljaar vaak toch wat beangstigend. Als jij dan al mee kunt praten over de school en je kind voelt dat je weet in welke leefwereld hij of zij zit, dan zal dit al snel een rustiger gevoel geven. Heel wat scholen organiseren ook ouderavonden aan het begin van het schooljaar. Maak gebruik van dit moment.

De stress van het ophalen

Een kritiek puntje waar veel kinderen op voorhand al zenuwen over hebben: wie komt hen ophalen? Ook hier spelen duidelijke afspraken een sleutelrol. Zorg voor een bepaalde routine. Op maandag komt mama, op dinsdag komt papa, of komen oma en opa aan het einde van de dag? Voor kinderen is het heel belangrijk om een houvast te hebben. Je kunt dit ook verwerken in de kalender die je samen opstelt.

Spulletjes en prulletjes

Je herkent het wel, de eerste week van het schooljaar start en plots zijn er nog extra mappen of schriften nodig. En oh, nog een cursusblok vergeten! Als je niet oplet, blijf je van de ene winkel naar de andere hollen. Bespreek daarom zeker in die eerste weken duidelijk wat er nodig is. Hang bijvoorbeeld een groot blad op aan de koelkast, waar je kinderen zelf op kunnen noteren wat ze nog nodig hebben. Zo maak je een overzichtelijke lijst.

En niet te vergeten: maak er een supertof schooljaar van!

Bron: Psychology Today – Beeld: Getty Images

Verder is het vooral belangrijk dat je geniet, geniet, geniet! Daarom geven we je graag nog deze tips over hoe je dat zalige vakantiegevoel kunt behouden.

Partner Content