Wist je dat vrijwilligerswerk goed is voor je gezondheid?

Meer dan één miljoen Belgen steekt regelmatig de handen uit de mouwen voor goede doelen en verenigingen. En hoewel we vrijwilligerswerk in de eerste plaats doen om anderen te helpen, is het ook gunstig voor onze eigen gezondheid! 

Vrijwilligerswerk boost je gezondheid

Uit recent onderzoek van CM Gezondheidsfonds en Université catholique de Louvain (UCLouvain) blijkt dat wie vrijwilligerswerk doet, zich ook veel gezonder voelt.

“Vrijwilligerswerk doorbreekt het isolement en helpt om sociale banden te smeden, zich nuttig te maken voor anderen of zijn overtuiging om te zetten in daden”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Vrijwilligers voelen zich gewaardeerd en kunnen rekenen op de steun van hun netwerk. Dat ze zich gezonder voelen, is dan ook geen verrassing. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn en heeft ook te maken met levenskwaliteit, zingeving of deelname aan de samenleving.”

Minder medicatie

Wie zich gezonder voelt, gaat minder naar de dokter, zo blijkt uit de studie. En ook op vlak van medicatiegebruik is er een groot verschil tussen personen die wel of geen vrijwilligerswerk doen, vooral als het gaat om psychoactieve medicatie, zoals geneesmiddelen tegen epilepsie, depressie of psychose. Vrijwilligers gebruiken twee keer minder medicatie dan mensen die niet participeren aan het verenigingsleven. Met vrijwilligerswerk doe je dus niet alleen goed voor anderen, maar ook voor jezelf!

Draai een dag mee als vrijwilliger

Vandaag, op Internationale Dag van de Vrijwilliger, start De Warmste Week met een nieuwe actie: ‘vrijwilligen’. De bedoeling is om iedereen de kans te geven om eens een dagje mee te draaien met vrijwilligers van tal van verenigingen en goede doelen. Zo kun je onder meer kennismaken met de Responsible Young Drivers, die zich op oudejaarsnacht inzetten om feestvierders veilig thuis te brengen, of kun je bij tal van opvangcentra en rusthuizen helpen met koken, bakken of voedsel uitdelen. Bekijk hier de lijst met projecten waar je je voor kunt inschrijven!

Bron: CM, dewarmsteweek.be – Coverbeeld: Getty Images

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content