Woman suffering of pain and depression --- Image by © Arman Zhenikeyev/Corbis

Vrouwenraad in shock na milde straf voor verkrachter

Door De Redactie

Schuldig aan verkrachting, maar opschorting van straf. Dat is de straf die een 33-jarige radiopresentator van Urgent.fm krijgt nadat hij een vrouw verkrachtte tijdens een live-uitzending. Een beslissing die door heel wat vrouwen, alsook de Vrouwenraad, op onbegrip stuit.

Seksueel geweld tegen vrouwen is onaanvaardbaar. Toch krijgen daders vaak een erg milde straf. Dat is ook het geval bij J. V., een radiopresentator van de Gentse zender Urgent.fm, die eind 2014 een vrouw verkrachtte tijdens een live-uitzending.

Onbegrip

De Gentse correctionele rechtbank boog zich onlangs over de zaak en sprak een gunstig vonnis uit in het voordeel van de presentator. Die man werd wel schuldig bevonden aan verkrachting, maar krijgt een opschorting van straf omdat hij de signalen van de vrouw – die hij leerde kennen op Gent Jazz – verkeerd interpreteerde. De uitspraak van de rechtbank stuit op heel wat onbegrip.

Onvoldoende bestraft

Magda De Meyer – voorzitster van de Vrouwenraad, een koepelorganisatie van diverse vrouwenorganisaties – reageerde onlangs vol ongeloof aan De Standaard. “De uitspraak bevestigt de algemene mentaliteit ten opzichte van seksueel geweld tegen vrouwen”, aldus Magda. Daders van seksueel geweld worden vaak niet voldoende gestraft. “Een onderzoek uit 2011 toonde aan dat bijna een op de twee klachten tegenover vrouwen in ons land geseponeerd wordt. Als reden hiervoor werd vaak het gedrag van het slachtoffer, de beperkte maatschappelijke weerslag, of het feit dat het ging om een misdrijf van relationele aard opgegeven.”, aldus Magda De Meyer aan de Standaard.

Partner Content