Getty Images

Meer water besparen? Dat doe je zó!

Door De Redactie

We verbruiken meer water dan we denken. Niet alleen onder de douche of tijdens het tandenpoetsen, maar ook door gewoonten waar we niet altijd bij stilstaan. Nochtans is het broodnodig om zuinig te zijn met het schaarse grond- en drinkwater. Doe vanaf 1 mei mee met de 30 Days Water Challenge en krijg elke week tips om meer water te besparen!

Verklein je watervoetafdruk

Onze watervoetafdruk is nog steeds te groot: gemiddeld verbruikt de Belg zo’n 100 liter kraantjeswater per dag, en eigenlijk is dat cijfer nog veel hoger. Als je het water dat uit de kraan stroomt optelt met het water dat nodig is om bijvoorbeeld te koken en te wassen, dan komen we uit op een gemiddeld verbruik van maar liefst 7.400 liter… per persoon per dag!

Dries Moorthamers van Join For Water: “Dat zijn duizelingwekkende cijfers. Zeker als je weet dat de zoetwatervoorraden wereldwijd onder druk staan en sommige van onze producten geproduceerd worden in landen waar water schaars is. Via de interactieve Water Challenge willen we daarom oproepen om even stil te staan bij hoeveel water we dagelijks ‘consumeren’. Als iedereen slechts enkele heel eenvoudige dingen in zijn of haar levensstijl aanpast, kunnen we samen jaarlijks miljoenen liters water besparen.”

Een maand waterbewust leven

De 30 Days Water Challenge start op 1 mei. Wekelijks krijgen deelnemers bespaartips en uitdagingen om waterbewuster aan de slag te gaan zonder te grote inspanningen. Acteur Yemi Oduwale, gekend van de serie Dertigers, gaat alvast de uitdaging van de Water Challenge aan.

Schrijf je in voor de Water Challenge en ontvang tips, uitdagingen en opdrachten waarmee me samen miljoenen liters water kunnen besparen. De eerste 1.000 deelnemers krijgen een startpakket met leuke tools om hen waterslim te maken.

64 olympische zwembaden

Dries Moorthamers legt het doel van de challenge uit: “Wie 30 dagen lang onze tips opvolgt, bespaart ongeveer 16.000 liter water. Voor deze editie mikken we op 10.000 deelnemers en een besparing van maar liefst 160 miljoen water, goed voor 64 olympische zwembaden!”

Met de Water Challenge krijgen Vlamingen meer inzicht in hun waterverbruik, dat veel meer omvat dan enkel het water dat thuis uit de kraan stroomt. Daarnaast kun je tijdens de campagne ook onze Vlaamse waterrijke natuur ontdekken, deelnemen aan een waterzoektocht, en via video in gesprek gaan over de toegang tot water met iemand in Oeganda.

Je eigen watervoetafdruk

Op de website van de Water Challenge kun je ook je eigen waterverbruik berekenen. Acteur Yemi Oduwale was zelf verrast van zijn eigen watervoetafdruk:

“Ik kwam uit op een verbruik van 3.562 liter water. Elke dag! Blijkbaar ga ik daarmee al redelijk bewust met water om, maar ik schrik er toch van. Om mijn waterverbruik te verkleinen, ga ik nog vaker vegetarisch eten. Daarmee maak je echt al een groot verschil. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk mensen oproepen om deel te nemen aan de Water Challenge, want water is kostbaar.”

Hoe hou je je gazon grasgroen zonder water?

Wist je dat …

 • Door één keer per dag een tas thee in plaats van koffie te drinken, je 100 liter water bespaart?
 • Er 1.700 liter water nodig is om één reep chocolade te produceren?
 • Door drie dagen per week helemaal geen eten weg te gooien, je 790 liter water bespaart?
 • Door één keer per week (extra) vegetarisch te eten, je 1.300 liter water bespaart?
 • Door een tweedehands jeans te kopen, je 8.000 liter water bespaart?
 • Door één minuut minder lang te douchen, je 10 liter water bespaart?
 • Door een spaarknop op je toilet te plaatsen, je per spoelbeurt 5 liter water bespaart?

Hoe verbruik je minder water?

Meer water besparen hoeft zeker niet veel moeite te kosten. Met een aantal kleine aanpassingen in je levensstijl kom je al een heel eind:

 1. Gebruik de ecostand van je was- en vaatwasmachine. Zorg ervoor dat ze vol zitten.
 2. Heb je een droogkast met een condensatiebak? Gebruik het water dan om mee te strijken.
 3. Gebruik regenwater om het toilet door te spoelen, de plantjes water te geven of je auto te wassen.
 4. Poets je tanden met de kraan dicht.
 5. Neem een keertje meer een douche in plaats van een bad. Installeer eventueel een spaarknop. En draai de kraan dicht als je je inzeept.
 6. Was je ook eens aan de lavabo.
 7. Eet wat vaker vegetarisch: 100 gram rundvlees bijvoorbeeld vraagt maar liefst 1.500 liter water.
 8. Winkel bewust, zodat je achteraf geen eten hoeft weg te gooien. Tip: maak een winkelbriefje waarop je uittelt hoeveel stuks groenten en fruit je nodig hebt.
 9. Shop slim. Koop gedurende een periode alleen kledingstukken die je écht nodig hebt, of spreek met jezelf af dat je dit jaar vijf stuks minder koopt. Tweedehands kopen is ook een fijne optie.
 10. Draag je kleding gerust een dag extra, zodat je op het einde van de week een wasmachine minder moet opzetten.
 11. Drink meer water uit de kraan, wat dat is en blijft het beste milieuvriendelijke alternatief voor flessenwater.

Meer tips kom je te weten als je je inschrijft voor de 30 Days Water Challenge.

Meer tips om van te watertanden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content