Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

Energiezuinig koken? Makkelijk met deze tips

Door Sara Dekens

Duurzaam of energiezuinig koken is niet moeilijk en je kunt er heel wat euro’s mee besparen. We helpen je graag op weg met deze eenvoudige tips.

Energiezuinig koken: enkele eenvoudige tips

1. Kies een energiezuinig kooktoestel

Voor de dagelijkse kost is je fornuis het belangrijkste toestel. Gebruik je elektriciteit om te koken, dan is een inductieplaat het meest energiezuinig. 

2. Gebruik je oven slim

Af en toe een ovenschotel of een lekker taartje moet zeker kunnen. Gebruik je de oven, dan doe je dat best op een slimme manier. Moet je ‘m toch verwarmen voor de lekkere lasagne, gebruik ‘m dan meteen erna ook om een brood of cake te bakken.

Het is verleidelijk om te zien hoe het met de maaltijd of de koekjes gesteld is, maar probeer de oven tijdens het bereiden niet te veel of te lang te openen. Dat mag je wel doen als de maaltijd klaar is. Zet de oven uit, maar laat het deurtje open zodat je met de restwarmte de keuken lekker warm houdt.

3. Koop degelijke potten en pannen

Goede potten en pannen zijn niet goedkoop, maar wel de investering waard. Is je kookmateriaal beschadigd of is de bodem krom, dan zorgt dit voor energieverlies. Gebruik ook altijd de juiste pot op de juiste kookplaat. Zet je een kleine pot op een te grote plaat, dan gaat de energie verloren via het buitenste gedeelte van de plaat. Dit geldt trouwens ook voor een gasvuur: zorg dat de vlammen steeds onder de pot blijven.

4. Op elk potje…

Past een deksel! Als je een deksel gebruikt tijdens het koken kun je tot 70% energie besparen. 

5. Lang leve eenpansgerechten

Kook je op je kookplaat of gasvuur, overweeg dan zeker eenpansgerechten. Hiervoor hoef je slechts één plaat te gebruiken. Nog een voordeel: je hebt een stuk minder afwas!

Inspiratie nodig? Onze favoriete eenpansgerechten vind je hier.

6. Uit de diepvriezer, in de koelkast

Heb je eten in de diepvriezer zitten, haal het er dan goed op tijd uit en laat het ontdooien in de koelkast. Het is niet alleen een veilige keuze, de koude die vrijkomt tijdens het ontdooien helpt je koelkast op de juiste temperatuur houden, waardoor deze minder energie verbruikt.

Heb je restjes over, laat ze dan goed afkoelen voor je ze in de koelkast of diepvriezer plaatst. Zet je het eten er warm in, dan moet je toestel extra hard werken om het temperatuurverschil te compenseren. 

7. Vergeet de microgolfoven niet

Over restjes gesproken: de meest energiezuinige manier om deze op te warmen is in je microgolfoven.

8. Kook voor meerdere dagen

De volgende dag smaakt je eten vaak nóg lekkerder. Denk maar aan die heerlijke saus die lang heeft kunnen trekken! Als je toch aan het koken bent, maak dan meteen voor meerdere dagen. Het kost je niet veel meer aan energie of tijd en de volgende dag hoef je de maaltijd enkel nog op te warmen. Makkelijk!

Nog meer energie besparen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!