Weer meer vissen in onze rivieren

Door De Redactie

Vissoorten zoals de zeeforel, de meerval en de zeeprik, die lang niet meer werden gezien, duiken nu massaal terug op in onze wateren. Dit blijkt uit de telling van het INBO in de Schelde. “De situatie is in 70 jaar tijd nooit zo goed geweest als nu”, klinkt het daar. “Dit hebben we te danken aan de verbeterde waterkwaliteit.”

Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en bosonderzoek (INBO) hebben bij de laatste telling 41 vissoorten geteld in het Schelde-estuarium (het stuk van de Schelde vanaf Zandvliet tot in Gent).  “Als je alle tellingen samentelt van de laatste paar jaar, kom je zeker aan 75 soorten.”

Ook zeldzame vissen zoals de meivis, spiering en de zeeprik worden nu vaak gesignaleerd. Ook ansjovissen zijn gespot. “We hebben lang gedacht dat die uitgestorven waren. Maar ze zijn terug en ze zijn erg lekker”, zegt Breine.
Het is allemaal een gevolg van de verbeterde waterkwaliteit. “Het water wordt beter gezuiverd, sinds 2007 is de soortenrijkdom zo aan een grote opmars bezig.” Vroeger kwam Vlaams afvalwater en het riooolwater van Brussel terecht in de Schelde, maar die tijd is gelukkig voorbij. “Ook de Rupel maakt nu enorme sprongen voorwaarts. De Nete, de Dijle en de Zenne: het gaat allemaal veel beter.”

Toch is het positief nieuws met een korrel zout te nemen. Er is nog wat werk aan de winkel: “Op Europees niveau is de waterkwaliteit in de Schelde nog altijd matig”, zegt Breine. Ook bleek uit onderzoek van de Ugent dat er microscopisch kleine plasticdeeltjes in ons rivierwater zitten. “Maar voorlopig hebben we geen indicaties dat dat plastic voor vissterfte zorgt.”

Bron: HNB, Beeld: shutterstock

 

Lees ook:

Partner Content