Mother and daughter washing dishes

6 redenen waarom het goed is om de kinderen af en toe klusjes te laten doen

Het is vakantie, dus dat betekent dat de kinderen 2 maanden thuis zijn. Het is vaak moeilijk om steeds nieuwe spelletjes te bedenken. Uit een onderzoek blijkt nu dat klusjes zowel kinderen als ouders heel wat voordelen kunnen opleveren.

Ze zijn succesvoller

Uit een onderzoek van de universiteit van Minnesota, VS, blijkt nu dat kinderen die van kleins af aan klusjes doen in huis, succesvoller zijn in hun hogere studies en carrière. Kinderen die vanaf een jonge leeftijd leren om de vaatwas leeg te maken, dragen dat verantwoordelijkheidsgevoel voor altijd met zich mee.

Ze worden gelukkigere volwassenen

Het lijkt raar dat kinderen die huishoudelijke taakjes krijgen, gelukkiger zijn. Toch is dat volgens een studie van de universiteit van Harvard wel het geval. Het feit dat kinderen verantwoordelijk zijn om een huishoudelijke taak of later een studentenjob op zich te nemen, zou volgens de onderzoekers leiden tot een betere mentale gezondheid.

Ze leren met tijd omgaan

Wanneer je kind het even erg druk heeft op school, in de weer is met hobby’s of uitgenodigd is voor een verjaardagsfeestje, lijkt het best normaal om hen even te ontlasten van hun huishoudelijke taken. Dat zouden we beter niet doen. Volgens de onderzoekers is dit een goede ervaring voor later. In het volwassen leven werken we soms ook laat en moeten we nadien nog naar de winkel. Dit zou ervoor zorgen dat ze hun tijd beter leren indelen. Of het een goede invloed heeft op de schoolresultaten, is onduidelijk.

Ze hebben betere relaties

De onderzoekers stelden dat kinderen die van kleins af aan meehelpen in het huis, betere relaties onderhouden met familie en vrienden. Het doen van huishoudelijke klusjes leert hen dat het belangrijk is om bij te dragen in het gezin. Dat zou voor meer empathie zorgen.

Ze kunnen beter met geld omgaan

Wanneer kinderen weten dat ze niet mogen spelen voordat ze hun klusjes gedaan hebben, ontwikkelen ze meer discipline en zelfcontrole. Een studie aan de universiteit van Duke bewijst dat kinderen met een lage controle over zichzelf, minder goed met geld kunnen omgaan.

Ze leren heel wat meer dan enkel huishoudelijke vaardigheden

Ze leren hoe hun lievelingseten gemaakt wordt of zien de biologie aan het werk in de tuin in plaats van op papier. Daarnaast leren ze geduldig zijn, in een team werken en nog veel meer.

Het is dus een goed idee om de kinderen af en toe wat huishoudelijke taakjes te geven.

Bron: www.purewow.com

Lees ook:

Partner Content