Getty Images

De handigste tips als je kind op kamp gaat

Door De Redactie

De zomervakantie is dé periode voor zomerkampen! Doorgaans heel fijn voor jouw kroost, maar er komt ook wel wat voorbereiding bij kijken. Enkele experts geven je hier alvast enkele handige en superpraktische tips om het zowel voor jezelf als voor je kind makkelijker te maken.

De perfecte basisuitrusting om mee te nemen

Een leuk en goed georganiseerd zomerkamp start met de juiste uitrusting:

 • Als je bestek, borden en kommen moet kopen voor je kind, zoek dan iets origineels dat je kind makkelijk herkent. Probeer in de mate van het mogelijke ook kleren en schoenen mee te geven die makkelijk te herkennen zijn. “Het is al eens gebeurd dat bijna al onze kinderen dezelfde bottines hadden in diverse maatjes. Een kleine ramp voor de leiding”, lacht Willemien van Scouts & Gidsen Sint-Antonius uit Moerbeke-Waas.
 • Geef je kind liever een matje of luchtmatras mee dan een veldbedje. ”Voor de leiding is het niet te doen om op de eerste dag van het kamp dertig veldbedjes te monteren”, aldus Jesse, leider van Chiro Doeritsan. Ook voor je kind is het leuker om op dezelfde hoogte te slapen als de andere kinderen.
 • Investeer in een degelijke slaapzak: beter te warm dan te koud. Een binnenslaapzak kan ook wonderen doen en is makkelijk te wassen. “Je kunt je kind thuis ook al eens in de slaapzak laten slapen om te oefenen”, raadt Lise van Scouts & Gidsen Duffel-West aan.

Praktische inpak- en andere tips

 • De bagage pak je best samen met je kind in. Zo weet je zoon of dochter wat ze precies bij hebben en kun je nog extra info geven waar nodig. “Op die manier hebben ze de koffer al eens ingepakt, want op het einde van het vakantiekamp moeten ze die ook zelf weer inpakken”, zegt Sofie Meesschaert van Heyo (deel van welzijnsgroep Helan).
 • Maak geen stapeltjes van de kleren, maar rol ze op voor je ze in de koffer stopt. Zo nemen ze minder plaats in. Pakketjes kleding maken per dag is ook een goed idee, zeker voor de allerkleinsten. Meer inpaktips nodig? Die vind je hier.
 • Geef je kind een linnenzak mee voor vuil wasgoed. Zo weet je kind goed welke kleding proper is en welke niet.
 • Kleren, zaklamp, drinkbus, zakje van de slaapzak, handdoeken, gamel… Schrijf overal de naam op van je kind. Een tijdrovend karweitje, maar een must als je wilt dat je kind al zijn spullen weer mee naar huis brengt. Vergeet ook het uniform niet. Hou daarbij contact met ouders van vriendjes (al dan niet op sociale media). Dat kan het uitwisselen van verloren kleren en andere spullen makkelijker maken na het kamp.
 • Maak een zakje met alles dat je kind direct moet afgeven aan de leiding. Denk aan een gamel, bestek en beker, keukenhanddoeken, identiteitskaart, medische fiche, chocopot of confituur, etc. Geef ook duidelijke instructies mee als je kind medicatie moet nemen.
 • Als je kind zelf brieven mag versturen, schrijf dan voor het vertrek de adressen op enveloppen en voorzie ook postzegels. Zo maak je het een stuk gemakkelijker voor je kind en de leidingsploeg. “Benadruk dat je kind niet aan iedereen van de familie een brief moet schrijven. Meestal gaat schrijven nog niet zo vlot in het 1ste en 2de leerjaar, waardoor ze minder tijd hebben om te spelen, wat te rusten of hun eigen brieven te lezen. Beperk het tot een drietal brieven”, geeft oud-leidster Lauranne van Chiro Kapelle-op-den-Bos mee.
 • Heeft je kind luizen? Laat dat de pret van een kamp in het verschiet niet bederven. “Vertel aan de leiding dat je kind luizen heeft en geef de nodige producten mee. Het is geen goed idee om het je kind te laten zeggen: dat durft het vaak niet”, aldus Valerie, hoofdleidster van  Chiro Welle.
 • Overloop nadien samen nog eens de meeneemlijst, zo weet je kind zeker dat hij alles bij zich heeft. “Vooral voor tieners kan dat belangrijk zijn: niet goed voorzien zijn is voor een tiener geen comfortabele positie. En als je dochter nog geen menstruatie gehad heeft, kan het handig zijn om daarvoor de nodige producten te voorzien. Als er zich dan iets voordoet op vakantiekamp, kan ze zich behelpen. Geef daarover als ouder ook de nodige info voor ze vertrekt”, raadt Sofie van Heyo aan.

Heimwee? No way!

Uiteraard zul je je kind missen, maar hou het afscheid kort: een dikke kus en knuffel volstaan. Ook als zoon- of dochterlief een traantje laat, is het verstandig om hem/haar snel mee te geven met de leiding. Zorg dat je bij het vertrek lacht, uitbundig wuift en je kind veel plezier toewenst. Voel je zelf een traan opwellen? Wacht dan tot de bus vertrokken is. Ook deze tips kunnen helpen:

 • Is je kind zenuwachtig of bang dat hij heimwee zal krijgen, geef dan aan dat die gevoelens normaal zijn. “Zeggen dat het wel zal meevallen of dat het zo leuk zal zijn dat hij of zij niet aan thuis zal denken, helpt niet. Zodra die gevoelens erkend zijn, vinden die makkelijker hun weg en ontstaat er ook ruimte voor de leuke gevoelens tijdens een vakantiekamp”, aldus Sofie van Heyo.
 • Net als thuis kan de favoriete knuffel van je kind op moeilijke kampmomenten wonderen doen.
 • Verstop liever geen foto’s of briefjes in de tas van je kind. Bij sommige kinderen maakt dat het gemis juist groter.
 • Je kind moet op kamp volop kunnen genieten. Telefoontjes, halve kampen en bezoekmomenten maken dat het te vaak herinnerd wordt aan thuis en niet bezig is met de leuke activiteiten. Beloof je kind zeker niet dat je het komt halen als het even niet meezit. Heimwee hoort er voor sommige kinderen bij in het begin, maar ebt na een tijdje weg.
 • Ook al mis je je kind, overstelp leiders en kookouders niet met telefoontjes of sms’en. De leiding is sowieso al druk bezig en verdient je vertrouwen. Geen nieuws is goed nieuws.
 • Het is leuk voor je kind om iets te horen van het thuisfront, maar overdrijf niet. Een vrolijk Libelle-kampkaartje volstaat. Je vindt ze deze week bij Libelle (29 juni in de winkel).


Tip: verstuur het kaartje voor de start van het kamp, zo is het zeker op tijd!

Terug thuis?

Na thuiskomst maak je best tijd vrij voor de verhalen die je kind te vertellen heeft. “Plan iets leuks in als je kind thuiskomt en neem écht de tijd om naar hem of haar te luisteren”, zegt Sofie van Heyo nog. “Zo laat je voelen dat je echt blij bent dat je zoon of dochter terug is”.

Bronnen: Scouts & Gidsen, Chiro, Heyo

Lees ook deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content