
Archeologiedagen: 10 leuke activiteiten voor geschiedenisfanaten
Om kinderen en jongeren warm te maken voor geschiedenis worden jaarlijks een paar Archeologiedagen georganiseerd. Van middeleeuwse spelletjes tot een zeefmarathon: deze spannende activiteiten brengen je kinderen ook wat historische kennis bij.
Archeologiedagen: geef je historische kennis een boost
1. Een potje middeleeuwse spelen in Koksijde
Binnen de middeleeuwse abdijmuren van Ten Duinen was er naast bidden en werken ook ruimte voor spel. Zo ontdekten archeologen op de abdijsite bijvoorbeeld een baksteen met een gekerfd molenspel en staat er op het grondplan van de abdij een kegelbaan. Ga het tijdens de Archeologiedagen vooral zelf ontdekken met het speelse familieparcours.
24 en 25 mei in het Abdijmuseum Ten Duinen. Reserveer vooraf je tickets via tenduinen.be.
2. Biep! Metaalvondsten in Avelgem
In Waarmaarde (Avelgem) ontdek je via metaaldetectie de archeologische geheimen van de vallei van de Boven-Schelde. Een expo brengt je honderden jaren terug in de tijd, van de bronstijd tot na de Tweede Wereldoorlog, en je krijgt te zien wat er allemaal komt kijken bij metaaldetectie.
23 tot 25 mei in het RAMS (Regionaal Archeologisch Museum a/d Schelde) in Waarmaarde. Meer info: archeologiedagen.be.
3. Traditionele ambachtenmarkt in Ename
Tijdens de ambachtenmarkt op de provinciale erfgoedsite van Ename zie je echte vakmensen aan het werk in diverse ambachten: manden vlechten, hout draaien, boter karnen, vuur maken, … Ze tonen je de kneepjes van het vak én je mag ook zelf de handen uit de mouwen steken.
24 en 25 mei op de Provinciale erfgoedsite Ename. Meer info via archeologiedagen.be.
4. Zeefmarathon in Gentbrugge
Zin om de handen uit de mouwen te steken? In Gentbrugge help je de archeologen een handje tijdens een heuse zeefmarathon, door de vulling van een middeleeuws spoor op opgegraven items zorgvuldig uit te zeven. Zo zie je hoe archeologische vondsten na honderden jaren onder de grond te zitten dankzij jouw hulp opnieuw het daglicht te zien krijgen.
24 mei bij De Zwarte Doos in Gentbrugge. Meer info via archeologiedagen.be.
5. Levensechte Romeinen in Grobbendonk
De Romeinen zijn er weer! Het domein van Kasteelhoeve d’Ursel wordt een heel weekend ingenomen door een levensecht Romeins Legioen. Verwacht je aan een re-enactment, Romeinse ambachten, historische kinderspellen, een markt met waarzeggers en vertellers, een Romeinse smaakbeleving, …
24 en 25 mei op het domein van Kasteelhoeve d’Ursel in Grobbendonk. Meer info: archeologiedagen.be.
6. Eeuwenoude spelletjes in Turnhout
In Turnhout reis je al spelenderwijs door de tijd. In het archeologiedepot, de tuin van het Speelkaartenmuseum en het Taxandriamuseum kun je een hele dag lang nieuwe, oude spelletjes ontdekken. Schiet met een struifvogel, bouw knikkerbanen of maak een Romeins Rotaspel uit leer en klei. Verzamel op de verschillende locaties stempels op je stempelkaart, aan het einde ontvangt je kroost een leuke prijs en het diploma ‘Junior Archeoloog’.
24 mei op drie verschillende locaties in Turnhout. Meer info: archeologiedagen.be.
7. Gallo-Romeinse fietsroute in Tienen
In Tienen fiets je samen met een gids tijdens een tour 17 kilometer langs plekken vol archeologie, zoals de Gallo-Romeinse vicus, het badhuis, het grootste Gallo-Romeins grafveld van de Benelux, een Romeinse villa en de drie tumuli van Grimde.
24 en 25 mei aan de Erfgoedsite van Tienen. Inschrijven is verplicht. Info: archeologiedagen.be.
8. Fietstocht langs archeologisch erfgoed in het Meerdaalwoud
Ook in Blanden (Oud-Heverlee) kun je tijdens de Archeologiedagen gaan fietsen. Het Meerdaalwoud bleef eeuwenlang onveranderd, waardoor heel wat archeologische relicten goed bewaard bleven. Tijdens een gegidste fietstocht van 15 kilometer trap je langs archeologische parels als de Tomberg, de Tiense Groef, enkele Gallo-Romeinse tumuli, de Springputten en het plateau van Nicaise.
24 mei, vertrek aan Onthaalpoort De Torenvalk in Blanden (Oud-Heverlee). Inschrijven is verplicht en kan via archeologiedagen.be.
9. Ten strijde in Maaseik
In de Musea Maaseik word je op 25 mei helemaal ondergedompeld in de wereld van archeologische wapenvondsten. Van eeuwenoude pijlpunten, slingerkogels en zwaarden tot speren en kruisbogen: in het Regionaal Archeologisch Museum ontdek je het allemaal. Tussendoor kunnen de kinderen ook hun skills testen met een echte kruisboog, leren zwaardvechten als een echte ridder of hun eigen zwaard versieren.
25 mei in het Regionaal Archeologisch Museum (RAM) in Maaseik. Meer info: archeologiedagen.be.
10. Een toertje geschiedenis in Tongeren
Tot slot kan natuurlijk een bezoekje aan het Gallo-Romeins Museum niet ontbreken tijdens de Archeologiedagen. Je kunt er op zondag 25 mei een korte rondleiding volgen, waarna een gids je met de bus meeneemt voor een toertje geschiedenis. Zo passeer je langs de Romeinse stadsmuur, de tempelsite, het aquaduct en een grafheuvel of tumulus. Mooi meegenomen: het Gallo-Romeins Museum bezoek je die zondag gratis, al is reserveren voor de rondleiding en bustour verplicht.
25 mei in het Gallo-Romeins Museum, Tongeren. Meer info vind je op archeologiedagen.be.
Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Archeologiedagen vind je op archeologiedagen.be.
Meer leuke activiteiten voor kinderen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!