Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Boys breaking piñata at a party

Van ridderspelen tot fossielen graven: 6x leuke activiteiten voor geschiedenisfanaten

Om kinderen en jongeren warm te maken voor geschiedenis, worden jaarlijks een paar Archeologiedagen georganiseerd. Van prehistorische dinoskeletten bouwen tot ondergronds schatten graven: deze spannende activiteiten brengen je kinderen ook wat historische kennis bij.

Archeologiedagen: 6x activiteiten voor geschiedenis-fanaten

1. Fossielen speuren in het paleoLAB

Ooit al eens recht in de slurf van een mammoet gekeken, oog in oog gestaan met een briesende buffel of met het enorme endoskelet van een echte stegosaurus? Nee? Dan moeten jullie dringend eens een kijkje nemen in het paleoLAB van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. In dit levende en ontdekkingsgerichte museum zijn je kinderen zelf antropoloog, paleontoloog of geoloog. Van dinosporen volgen of mineralen rangschikken tot fossielen opgraven of het in elkaar steken van een prehistorisch skelet: je kinderen ontdekken de wondere wereld van miljarden jaren geleden helemaal zelf door middel van spel en experiment.

Voor meer info en tickets: neem een kijkje op de website

2. Ridders en troubadours in de abdijtuin

In de pandhof van de Sint-Baafsabdij word je op zaterdag 9 oktober ondergedompeld in de wereld van ridders en troubadours met een opeenvolging van spannende steekspelen en een heuse trebuchet. Voor wie niet weet wat dat laatste is: een reusachtige Middeleeuwse katapult met slingerarm die vroeger gebruikt werd om de vijand te bekampen, of die buiten de eigen stadsmuren te houden natuurlijk. Ook aanwezig: een verhalenverteller die je kinderen de meest avontuurlijke kronieken over Keizer Karel en zijn ridderorde vertelt.

Wanneer? Zaterdag 9 oktober van 10.00 tot 17.30 uur in de Sint-Baafsabdij. Meer info: neem een kijkje op de website

3. Prehistorisch knutselen in spijkerschrift

Altijd al gefascineerd geweest door de wondere wereld van dinosaurussen of andere bijna ‘mythische’ beesten uit een ver verleden. Kom dan naar de superleuke duo-workshop van Collectief MOOS!: voor de kleintjes (vanaf 4 jaar) is er Fantastic Beasts, een workshop waarin ze met opgegraven botten een prehistorisch dier in elkaar knutselen. De wat oudere archeologen-in-spe (vanaf 8 jaar) leren in spijkerschrift schrijven. De zelf gespijkerde boodschap mogen ze in de vorm van een kleitablet bovendien zelf mee naar huis nemen. 

Waar? Nationaal museum van de Speelkaart. Wanneer: zaterdag 9 en zondag 10 oktober, respectievelijk van 10.15 tot 11.05 uur of van 11.15 – 12.05 uur en van 14.10 tot 15.00 uur of van 15.10 tot 16.00 uur. Meer info: kijk op de website

4. Atlantische bootreizen in het Red Star Line Museum

Het Red Star Line museum nodigt jong en oud uit voor een bewogen boottrip in het voetspoor van echte landsverhuizers. Een dikke eeuw geleden probeerden ongeveer twee miljoen passagiers met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika te maken, op zoek naar een beter leven. In de inspirerende omgeving van de historische havenloodsen van de rederij worden de verhalen van talloze meereizende passagiers tastbaar en zichtbaar gemaakt. Goed voor een emotionele rollercoaster en een trip down memory lane.

Meer info en tickets: neem een kijkje op de website.

5. Middeleeuws bakken met de foodarcheoloog

Ook de Stad Leuven organiseert tijdens de Archeologiedagen verschillende leuke activiteiten voor iedereen die van geschiedenis houdt. In de prachtige en van historie bruisende omgeving van de Kruidtuin en de Abdij van Park kun je samen met de foodarcheoloog middeleeuwse oogstkoeken komen bakken. Kom er meer te weten over oude baktechnieken, middeleeuwse smaken, kruiden en ingrediënten uit lang vervlogen tijden. Je lading zelfgebakken middeleeuwse waren neem je achteraf uiteraard lekker mee naar huis.

Wanneer? Zaterdag 9 oktober van  tot  tot 

6. Op familiebezoek in de Steentijd

Liever getuige van een oerverhaal in openlucht? Dan wil je tijdens de Archeologiedagen afzakken naar het kunstwerk Baken. Daar reist een familie jagersverzamelaars voor één dag 7000 jaar verder in de tijd en stelt er haar kamp op. Hun nazaten – ons dus – vragen ze om een handje te komen toesteken. Auteur van de bijbehorende luisterkroniek Karen Dierickx prikkelt onze fantasie met haar Verhaal van Baka. Kijken en luisteren? Dat kan om 14u15 en 15u15. 

Wanneer? Zondag 10 oktober van 10 tot 18 uur. Waar? Kunstwerk Baken
Steentijdstraat, 9130 Verrebroek (Beveren). 

Meer leuke activiteiten voor kinderen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!