© Getty Images

Archeologiedagen: 10 leuke activiteiten voor geschiedenisfanaten

Om kinderen en jongeren warm te maken voor geschiedenis worden jaarlijks een paar Archeologiedagen georganiseerd. Van een demonstratie zwaardvechten tot archeo-aerobics: deze spannende activiteiten brengen je kinderen ook wat historische kennis bij.

Archeologiedagen: geef je historische kennis een boost

1. ‘Gif mo goaze’ in Oostvleteren

In Oostvleteren valt er heel wat te beleven tijdens de Archeologiedagen. Neem tijdens de pop-up tentoonstelling bijvoorbeeld een kijkje tussen de archeologische vondsten uit de regio, haal je creativiteit boven tijdens een workshop pottenbakken of Romeinse mozaïek, of waag je aan een potje zwaardvechten of boogschieten.

Zondag 28 mei in op de Evenementenweide (Veurnestraat 4) in Oostvleteren. Voor sommige activiteiten moet je reserveren. Alle info op archeologiedagen.be.

2. Op prospectie in Brugge

Tijdens de Archeologiedagen kun je een heel weekend lang op ontdekking op de archeologische sites, maar hoe weet een archeoloog eigenlijk waar die moet beginnen graven? Tijdens het prospectiefestival van Raakvlak worden al je vragen beantwoord. Bezoek de archeologische waarzegster, help al spelend de archeologen tijdens een veldprospectiespel, creëer je eigen crop marks (sporen in gewassen) of volg een boor-, zeef-, metaaldetectie- of drone initiatie.

Zaterdag 27 mei aan het Sint Andreasinstituut (Garenmarkt8) in Brugge. Meer informatie vind je op archeologiedagen.be.

3. Archeo-aerobics in Gent

In de schaduw van de Sint-Pietersabdij kun je tijdens de Archeologiedagen gaan luisteren naar archeoloog én Lego Master David Vanhee, die de nieuwe tentoonstelling komt voorstellen. Naast kinderspelen en kruisboogdemonstraties, kun je ook gaan experimenteren met een ‘augmented reality sandbox’. Zo voel, ruik, boetseer en proef je de verschillen tussen zand, leem en klei. Wil je de benen losgooien? Doe mee met de sessie ‘archeo-aerobics’, een mix van eighties aerobics en archeologie. Wil je meemaken!

Zaterdag 27 mei aan de Sint-Pietersabdij in Gent. Voor sommige activiteiten moet je inschrijven. Alle info op archeologiedagen.be.

4. Museumstukken onderzoeken in Sint-Niklaas

Heb jij tieners in huis die in de ban zijn van wetenschap? Dan kun je samen met het hele gezin naar ‘The Science Lab’ in Sint-Niklaas. Kom als een echte conservator te weten welke biologische en chemische processen de aftakeling van archeologische voorwerpen veroorzaken. Je leert er ook hoe je archeologische vondsten wetenschappelijk kunt onderzoeken. Als echte museum- of depotmedewerker ontdek je tot slot welke voorwerpen erfgoedwaarde hebben en we dus bewaren, en welke niet.

Op zondag 28 mei in STeM (Zwijgershoek 14), Sint-Niklaas. Vooraf inschrijven is verplicht. Alle info op archeologiedagen.be.

5. Dierenbotten & heksenflessen in Turnhout

Kleine paleontologen kunnen op zaterdag 27 mei hun handjes – letterlijk – uit de mouwen steken in het Taxandriamuseum in Turnhout. Daar gaan ze in een zandbak op zoek naar botten, en tekenen en kleuren ze daarmee hun eigen fantasiedier.

Daarnaast kunnen je jonge pottenbakkertjes ook hun eigen heksenfles gaan maken. Met klei, stempels en spijkers creëren ze een variant van de originele heksenfles die dat weekend in het museum te zien is.

De workshops ‘Graven naar botten’ (vanaf 5 jaar) en ‘Maak je eigen heksenfles’ (vanaf 8 jaar) gaan door op zaterdag 27 mei, inschrijven is verplicht. Alle info op archeologiedagen.be.

6. Op pad met de metaaldetector in Kontich

Liever een buitenactiviteit? Dan kun je samen met je (klein)kinderen in Kontich je speurskills gaan uittesten. Met een metaaldetector in de hand en met begeleiding van een archeoloog leer je de belangrijkste technieken en ga je op zoek naar oude, verstopte munitievondsten. Oh ja, en vergeet je laarzen niet!

Op zondag 28 mei op de Archeologische site (Maesstraat 65) in Kontich. Meer info vind je op archeologiedagen.be.

7. Met het hele gezin op speurtocht in Londerzeel

Daarnaast kunnen speurneuzen op zondag 28 mei ook hun vergrootglas bovenhalen aan de Burcht van Londerzeel. Daar krijg je een gratis wedstrijdboekje en trek je samen met Bert, de Mottigaard, en zijn hondje Anton op onderzoek rondom De Burcht of Motte. Aan het einde is er een korte film die je meer vertelt over de legendes van de burcht. Ook leuk: de winnaar van de speurtocht krijgt een leuke prijs!

Zondag 28 mei aan de Burcht in Londerzeel. Deelnemen is gratis. Meer info vind je op archeologiedagen.be.

8. Volksspelen en zwaardvechten in Grimbergen

De Motte van Borcht in Grimbergen opent normaal slechts drie keer per jaar haar deuren voor het publiek. De Archeologiedagen zijn dus een unieke kans om eens te gaan piepen! Rondom de Motte draait alles rond middeleeuwse pret: zo zijn er volksspelen, volg je een workshop vilten of keramiek, kun je je naam laten kalligraferen of waagt je kroost zich aan een initiatie schaken. Tot slot zijn er ook traditionele demonstraties zwaardvechten, waar iedereen ouder dan 14 jaar zich ook aan mag wagen.

Zondag 28 mei aan de Motte in Grimbergen. Deelnemen is gratis. Meer info vind je op archeologiedagen.be.

9. Puzzelen en sorteren in Zoersel

In Zoersel kunnen jij en je (klein)kinderen dan weer naar de expo ‘De Boer … hij ploegde voort’. Mascottes Warre en Lotte nemen je mee op sleeptouw. Kunnen jullie hen helpen om de uitgezeefde vondsten van een echte archeologische opgraving terug te vinden? Sorteer schelpjes en botjes, gebruik je puzzelbrein en keer terug naar huis als een echte, opgeleide archeoloog.

Zaterdag 27 en zondag 28 mei in het Lindepaviljoen in Zoersel. Meer info vind je op archeologiedagen.be.

10. Een toertje geschiedenis in Tongeren

Tot slot kan natuurlijk een bezoekje aan het Gallo-Romeins Museum niet ontbreken tijdens de Archeologiedagen. Je kunt er op zondag 28 mei een korte rondleiding volgen, waarna een gids je met de bus meeneemt voor een toertje geschiedenis: zo passeer je langs de Romeinse stadsmuur, de tempelsite, het aquaduct en een grafheuvel of tumulus. Mooi meegenomen: het Gallo-Romeins Museum bezoek je die zondag gratis.

Zondag 28 mei in het Gallo-Romeins Museum, Tongeren. Meer info vind je op archeologiedagen.be.

Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Archeologiedagen vind je op archeologiedagen.be.

Meer leuke activiteiten voor kinderen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content