© Getty Images

22x de leukste kinderboerderijen in België

Door De Redactie

Niets zo leuk als op een vrije dag naar de kinderboerderij. Maar welke dan wel? Wij kozen 22 toppers, uitgetest en aangeraden door de redactie en lezeressen.

Een dagje uit naar de kinderboerderij

1. Juffertje in ’t groen in Tessenderlo

Met een speelbos, een hooischuur, een hindernissen- en klimparcours, een zandbak én een zandberg heeft kinderboerderij Juffertje in ’t groen veel meer te bieden dan alleen de schattige boerderijdieren. Lezeres Monique is grote fan. “Leg voor je bezoek een grote vuilzak op je achterbank of neem zeker schone kleren mee voor je kinderen, want ze zijn gegarandeerd vuil na een bezoekje. Ook de tractors en auto’s waarmee ze mogen rijden, zijn een schot in de roos.”

Dierenpret: Van gewone schaapjes kijken we niet meer op, maar de Walliser zwartneusschapen Harold en Hannelore stelen de show. Ook de kunu kune varkentjes Knorr en Maggie toveren een lach op ons gezicht.

Inkom: € 2 vanaf 2,5 jaar – meer info via juffertjeintgroen.be.

2. Franciscushof in Neerpelt

Op kinderboerderij Fransiscushof kun je kennismaken met verschillende dieren en ook ponyritjes maken. Lezeres Hannah: “Kinderen kunnen hun pony zelf verzorgen en helpen met zadelen voor ze een ritje mogen maken. ’t Is ideaal om hen te doen wennen aan het dier. Mijn dochter heeft genoten!” De boerderij ligt langs het Kempisch kanaal, midden in een rustige landelijke omgeving en is aangesloten op verschillende fiets- en ruiterroutes van toerisme Limburg.

Dierenpret: Nog te klein om op een pony te rijden? Knuffel dan met Woutje, het supersnelle konijn en maak kennis met Hendrikje en Michieleke, de hangbuikzwijntjes.

Inkom: gratis, € 30 voor een ponyrit (1 uur) – meer info via franciscushof.be.

3. Pietersheim in Lanaken

Deze kinderboerderij ligt vlak bij een natuurgebied. Lezeres An: “Als wij gaan wandelen in het Nationaal Park Hoge Kempen, krijgen we de kinderen altijd gemakkelijk mee door te zeggen dat we achteraf nog naar kinderboerderij Pietersheim gaan. Daar mogen ze knuffelen met de schaapjes en geitjes en daarna ravotten in de grote speeltuin. Op warme dagen is vooral de waterplas een trekpleister. Wij kunnen hen in het ondiepe water zien spelen van op het terras, zij kunnen eindeloos plenzen. Heerlijk!”

Dierenpret: Breng zeker ook een bezoekje aan het Huis van Lotte & Giel, waar je meer dan twintig soorten konijnen en pluimvee kunt bewonderen. Infopanelen en interactieve spelletjes geven meer uitleg.

Inkom: gratis – meer info via visitlimburg.be

4. Diggie vzw in Brakel

Diggie vzw is sinds 1974 een plek die gedragen wordt door vrijwilligers die uit alle uithoeken van de wereld komen. Zelfs China is vertegenwoordigd! Lezeres Sara: “Tijdens de vakanties worden er kampen georganiseerd en één keer per jaar is er een groot Diggiefeest. Tijdens dat feest mag iedereen die geïnteresseerd is om mee te helpen, op de boerderij komen meevieren. Wie gewoon eens de sfeer wil opsnuiven, kan naar een ‘Open Poort’ komen. Dan organiseren de vrijwilligers activiteiten om mensen kennis te laten maken met de boerderij. Brood bakken, de dieren voederen of ponyritjes maken? Alleen al de sfeer doet je beslist terugkomen!”

Dierenpret: Hier kiezen ze voor zo lokaal mogelijke rassen en loop je tussen de dieren in de grote weide. Geen schrik, de dieren zijn heel kindvriendelijk.

Inkom: Enkel op afspraak of tijdens de feesten. Diggiefeest op 28 en 29 augustus 2021. Meer info via diggie.be.

5. De Vierhoekhoeve in Gijzenzele

Bijna 100 jaar heeft de familie De Sutter een boerderij in Gijzenzele. Rita en Etienne, de derde generatie, doopten de boerderij om tot De Vierhoekhoeve en zetten hun deuren open voor iedereen. Lezeres Cindy: “Hier dragen ze kind en dier een ontzettend warm hart toe. Meer dan 100.000 kinderen hebben hier al mooie herinneringen opgebouwd en voor mij voelt een bezoek aan de Vierhoekhoeve als thuiskomen.” In de hoevewinkel Bella Boe kun je heerlijke huisbereide producten kopen, van confituur tot kaas en hoeve-ijs.

Dierenpret: Met wat geluk kun je de geboorte van een nieuw kalfje meemaken.

Inkom: enkel toegankelijk voor groepen en feesten (via reservatie) – Meer info via devierhoekhoeve.be.

6. Schoolhoeve De Campagne in Drongen

Lezeres Charlotte: “De Campagne heeft het grootste varken ooit. Dat alleen al is een bezoekje waard, toch? Er is ook een grote speeltuin en er zijn verschillende kijkdozenroutes, waaronder een waarbij je de zeven geitjes moet terugvinden die zijn gevlucht voor de vos.”

Dierenpret: Opletten als je hier met kinderen naartoe gaat, want de kans bestaat dat je met een diertje thuiskomt. Als er cavia’s geboren worden, kun je er kopen!

Inkom: gratis – Meer info via schoolhoeve.gent.be.

7. Direboe in Ninove

Kinderboerderij Direboe is gegroeid uit de dierenliefde van boer Manu en boerin Siel. Direboe staat dan ook voor ‘dierenrechtenboerderij’. En die liefde voor dieren voelen de gasten ook. Lezeres Karen: “Grappige boer Manu en zijn gezin ontvangen je met open armen. Dit is een echte belevingsboerderij, dus steek je handen maar uit de mouwen!”

Dierenpret: In het Direboe-lied worden alle dieren en alle activiteiten voorgesteld. Van Noortje de koe tot Nijntje het konijntje, van koekjes bakken tot op de tractor rijden.

Inkom: gratis, vrije bezoeken enkel op zondag van 14u tot 18u – Meer info via kinderboerderij-direboe.be

8. ’t Kakelend Kippenmuseum in Keiem

In ’t Kakelend Kippenmuseum worden boerderijdieren gekweekt. In de eerste plaats zijn dat grote – en soms heel kleine – kippen in alle vormen en kleuren. Sommige rassen zijn bijna uitgestorven, maar worden hier toch nog in stand gehouden. Lezeres Kimberley is vooral onder de indruk van de uitheemse dieren. “Van een struisvogel tot een dromedaris: je ziet het hier allemaal. De boerderijdieren kun je knuffelen in de weide en je bezoek sluit je af met heerlijk hoeve-ijs en een drankje op het terras.”

Dierenpret: In het Kakelend Kippenmuseum praat boerin Régine vol overgave over het ontstaan van het bedrijf of over de kip en het ei.

Inkom: € 7, kinderen kleiner dan 1,10 meter gratis – Meer info via kakelendkippenmuseum.be.

9. De Zeven Torentjes in Brugge

Redactie-assistente Lies: “Ik ging als kind al naar De Zeven Torentjes in Brugge. De tractor waar ik toen al met grote ogen naar keek, staat er nog steeds. Ik heb er nog brood gebakken, liep er tussen de dieren en ben er weleens in een kaka gestapt. Opletten dus. (lacht) Ook met mijn kinderen ga ik er nog naartoe. Uit nostalgie, en omdat het nog steeds een geweldig leuke kinderboerderij is.”

Dierenpret: Hier kunnen kinderen het échte boerderijleven ervaren. Onder begeleiding kunnen ze de dieren bekijken en aanraken en mogen ze ook helpen met het verzorgen en voederen.

Inkom: gratis – Meer info via brugge.be/over-de-kinderboerderij.

10. d’Oude Smelterij in Torhout

Een prachtige serre, een moestuin, een fruittuin en een boomgaard: als je niet voor de dieren komt, moet je voor het groen naar d’Oude Smelterij in Torhout komen. Lezeres Evelien: “Dit domein is op alle manieren perfect te bereiken. Het is het startpunt van de mooie bewegwijzerde wandeling ‘Moereveld’ van 7,5 kilometer en is bovendien de startplaats en het eindpunt van een 10 kilometer lange skeelerroute.”

Dierenpret: Hier heeft elk dier een persoonlijkheid. Ga zeker kennismaken met schattige ezeltjes Max en Pauline.

Inkom: gratis voor individuele bezoekers – Meer info via torhout.be/kinderboerderij.

11. Hoeve Hangerijn in Assebroek

Vijf jaar geleden werd Hoeve Hangerijn geopend, een ontmoetings- en belevingsboerderij waar mensen met en zonder beperking samen kunnen werken en ontspannen. Het werd een groot succes. Lezeres Leen: “Met hun leuze ‘Kom maar gewoon zoals je bent’ zijn ze zoveel meer dan een kinderboerderij. Je voelt je er welkom in de hoeve en de medewerkers stralen rust en genegenheid uit.”

Dierenpret: Ontmoet zeker de schattige paarden, schapen en koetjes!

Inkom: gratis – Meer info via brugge.be/hoeve-hangerijn

Zeker doen: de boerengolf tussen de koeienvlaaien of met een netje vissen in de kikkervijver

12. Het Ollemanshoekje in Herselt

Het Ollemanshoekje maakt er een punt van om groepen en klasjes zo goed mogelijk wegwijs te maken in de wereld van een boerderij. Je kinderen leren er al spelenderwijs het leven op de boerderij kennen en ze krijgen er de kans om ook zelf aan de slag te gaan. Lezeres Els: “Vooral de stro-speelschuur is een fijne omgeving voor de kinderen om ongeremd te kunnen ravotten. Een aanrader voor groepen én de perfecte locatie om verjaardagsfeestjes te organiseren.”

Dierenpret: Van diertjes knuffelen tot zelf eten geven. Je krijgt er de kans om alle dieren van dichtbij te leren kennen en op een respectvolle manier te benaderen.

Inkom: Voor € 12 per kind kunnen je kinderen in groep een dagje meevolgen op de boerderij. Meer info via hetollemanshoekje.be.

13. De Lenspolder in Nieuwpoort

Kinderboerderij De Lenspolder heeft, naast heel wat échte dieren, ook een dierlijke mascotte: Milla Muis. Lezeres Charlotte: “Die mascotte woont op de boerderij, maar heeft ook twee vriendjes die de wereld rondreizen. Op die manier zorgt de kinderboerderij ervoor dat de kinderen ook kennismaken met andere culturen, heel leuk. De muisjes hebben een eigen Facebookpagina, HelloWorld.” Tijdens de vakanties worden er heel wat workshops georganiseerd en kun je met de boer mee op pad.

Dierenpret: Hier werken mensen met kennis van zaken. De ‘ezelmadam’ laat haar ezels met plezier een showtje doen en de duivenmelker maakt graag een praatje.

Inkom: gratis – Meer info via visit-nieuwpoort.be/kinderboerderij.

14. De Lange Schuur in Oostende

Kinderboerderij De Lange Schuur is vrij te bezoeken en in de vakanties zijn er leuke activiteiten, zoals brood bakken of werken met de paarden, waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Lezeres Sabine: “We gaan hier al naartoe sinds mijn zoon kon stappen en intussen is hij al elf jaar geworden. Vanuit de boerderij kun je mooie wandelingen maken én je kunt hapjes en drankjes kopen aan democratische prijzen, met een vriendelijke bediening.”

Dierenpret: De pony’s Blacky, Kojak en Marietje laten zich graag verzorgen.

Inkom: gratis – Meer info via delangeschuur.be.

15. Tivoli in Mechelen

Kinderboerderij Tivoli heeft naast heel wat schattige dieren ook een mascotte die de show steelt. Redactrice Barbara: “Mijn dochter was wild enthousiast na haar bezoek met de klas. Het gevleugelde tekenfiguurtje Kadodder, dat kinderen tussen vier en tien jaar meeneemt op een spannend avontuur door de kinderboerderij, vond ze geweldig.” Het Kadodderpad vertrekt aan de Neerhofpoort en loopt langs leuke en speelse infohuisjes. Ook leuk: er is een Tuttenboom waar kinderen hun tutje aan kunnen hangen als ze er te oud voor worden.

Dierenpret: Al gehoord van een Tiense vechter, een Belgische ringslager of een Dendermondse eend? In Tivoli worden vooral bedreigde rassen onder de aandacht gebracht.

Inkom: gratis – Meer info via mechelen.be/kinderboerderij.

16. Mikerf in Brasschaat

Culi-redactrice Natalie: “Op een kwartiertje fietsen van ons huis ligt kinderboerderij Mikerf. Oudere kinderen kunnen er kampjes volgen in de zomer, er zijn heerlijke ijsjes en voor de mama’s en papa’s homemade gin. Elke derde zondag van de maand bakken ze samen brood in de houtoven en in september is er een groot oogstfeest waarbij alle groenten uit de moestuin verkocht worden. Topboerderij!”

Dierenpret: Op het einde van de dag kun je zien hoe de koeien worden gemolken en in de zomer worden er roofvogels getraind en mogen de kinderen soms meehelpen.

Inkom: gratis – Meer info via kinderboerderijmikerf.be.

17. ’t Struisvogelnest in Lier

Het Struisvogelnest is zoveel meer dan een kinderboerderij. ’t Is een kijk-, doe-, zorg-, knuffel- en kinderboerderij waar genoeg te beleven valt om een hele dag te blijven. Redactieplanner Inge: “Je kunt er wandelen tussen de struisvogels en in de aaizones kun je geiten en konijnen knuffelen. Kinderen kunnen er met hooibalen spelen in een grote serre, rondrijden op fietsjes en springen op springkastelen.” Nog meer overtuiging nodig? In Het Struisvogelnest proef je van pannenkoeken met struisvogeleieren, koop je zelfgeteelde groenten en kun je koeien leren melken aan de (nep)oefenkoe.

Dierenpret: Naast struisvogels kun je hier ook nog emoes, wallaby’s en alpaca’s bewonderen. Hoe gekker de naam, hoe liever!

Inkom: gratis – Meer info via tstruisvogelnest.be.

18. Kinderboerderij in park Rivierenhof in Deurne

Redactrice Nele: “De kinderboerderij in het Rivierenhof in Deurne ligt middenin het park en is een fijne stop tijdens een namiddagje ravotten/ijsjes eten/wandelen. Een heel populaire plek bij mensen ‘van ’t stad’.”

Dierenpret: Mis zeker de drie Shetlandpony’s Delilah, Bam-Bam en Polleke, niet. Polleke, de zwarte, is de baas!

Inkom: gratis – Meer info via provincieantwerpen.be.

19. De Barelhoeve in Bornem

Wat is er leuker dan een kinderboerderij? Een kinderboerderij met daaraan een échte boerderij natuurlijk! De Barelhoeve is er zo één en dat heeft best wel wat voordelen. Zo kun je naar échte landbouwwerktuigen gaan kijken en zien hoe de dag van een boer eruit ziet. Lezeres Katrien: “Heel leuk is dat je kunt proeven van ijsjes en andere producten die gemaakt zijn met de melk van hun eigen koeien. Zo weten de kinderen meteen hoe het in elkaar zit.” Er is ook een kleuterpad dat langs de dieren loopt en op infoborden leer je heel wat weetjes over de dieren die je ziet.”

Dierenpret: Aangezien het een echte boerderij is, moet je zeker naar de koeien gaan kijken. Ook leuk – al is het geen diertje – is het museum op het erf. Daar kun je oude landbouwwerktuigen bezichtigen. Er staat nog één werktuig waarvan niemand weet voor wat het diende.

Inkom: gratis – Meer info via barelhoeve.be.

20. Hoeve Megusta in Vlimmeren

Hoeve Megusta is een heel bijzondere kinderboerderij. Lezeres Denise: “De plek is helemaal ingericht voor mensen met een beperking. John en Ingrid zijn prachtige, warme mensen met een groot hart en dat merk je aan alles. De ideale uitstap voor kindjes, waar ze zorg leren dragen voor elkaar en voor de dieren.” Wie wil, kan hier ook overnachten en langer genieten van de rust op de boerderij.

Dierenpret: Een kippenhok op hoogte, zodat ook rolstoelgebruikers eitjes kunnen gaan rapen of een opstapplatform voor aangepast paardrijden: hier is aan alles gedacht.

Inkom: gratis (vooraf reserveren), activiteiten en logies zijn betalend – Meer info via hoevemegusta.be.

21. Het Neerhof in Dilbeek

Redactrice Lisa: “De hooizolder waar kinderen kunnen spelen tussen strobalen, de speelweide waar de speeltuigen uit natuurlijke elementen gemaakt zijn en de verzorgde en erg gelukkige dieren: ik vond alles geweldig aan Het Neerhof in Dilbeek. Vooral het lemen huisje achter het erf prikkelde de fantasie van mijn kinderen: ze vonden het heerlijk de deurtjes open te doen en huisje te spelen. Mijn man vond de uitstap iets minder, maar daar zat zijn hooikoorts voor iets tussen. Hij was dan weer erg blij met de pannenkoek en het even op adem komen terwijl de kinderen zich in de speeltuin bezig hielden. Ook leuk: je kunt in de hoevewinkel groenten kopen die op de boerderij gekweekt worden, of ze zelf gaan plukken in de wei.”

Dierenpret: Er wonen ook bijen op de kinderboerderij. Met een wandelpad kun je de bijenkasten gaan bezoeken.

Inkom: gratis voor individuele bezoekers, voor groepen is reservatie verplicht – Meer info via neerhof-vzw.be.

22. ’t Silsomhof in Erps-Kwerps

Raf en Ann wonen met hun kinderen Lotte en Bram op ’t Silsomhof, een kijk-, doe- en speelboerderij. Lezeres Annelies: “Wie iets koopt in de hoevewinkel – een echte aanrader, want het rundvlees dat je er kunt kopen is heerlijk en wordt op de boerderij geproduceerd – mag gratis de kinderboerderij bezoeken. In het voorjaar zijn er jonge geitenlammetjes: héél vertederend.”

Dierenpret: Er wordt heel wat afgeknuffeld op deze boerderij. De pony’s, konijntjes en schaapjes kunnen genieten van een aaitje.

Inkom: gratis – Meer info via silsomhof.be.

Hoe gedraag ik mij op de kinderboerderij?

  1. Geef de dieren geen eten, ook geen gras of blaadjes. De dieren krijgen aangepast voedsel en als je hen iets anders geeft, kunnen ze ziek worden.
  2. Zorg dat je geen plastic zakken in de wei achterlaat. Als de dieren hiervan eten, kunnen ze erg ziek worden.
  3. Pak geen diertjes op. Als ze geaaid en geknuffeld willen worden, komen ze zelf naar je toe.
  4. Ren niet achter de dieren aan, zo maak je hen bang. Blijf kalm en laat de diertjes naar je toe komen.
  5. Zet geen kinderen op de rug van dieren, trek niet aan de horens of de uiers. Behandel de dieren met respect.

Tekst: Lisa Gabriëls

Nog meer fijne uitstaptips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."