© Getty Images

(Bijna) terug naar school: hoe bereid je je kind voor op het schoolritme?

Door Sara Dekens

Het is – alweer – supersnel gegaan, maar de zomervakantie zit er bijna op. Voor ouders en kinderen betekent het begin van het nieuwe schooljaar ook weer vroeg opstaan. Maar hoe bereid je je kind voor op het schoolritme?

Terug naar het bekende slaapritme

Tijdens de lange zomeravonden in de vakantie mag je als kind gerust eens wat langer opblijven. Je kunt de volgende dag tenslotte ook lekker uitslapen. Maar aan dat sprookje komt stilaan een einde. Binnenkort moet iedereen er weer vroeg uit om op tijd op school te geraken en daar werk je best al wat vroeger naartoe.

Concreet betekent het dat je je kind best een week voor de school weer start stilaan laat wennen aan het schoolritme. Dat betekent: vroeger naar bed én vroeger opstaan. Hoe vreselijk het ook klinkt, probeer deze laatste dagen alvast de wekker te zetten.

In de vakantie mag je tiener gerust al eens tot de middag – of langer? – in pyjama blijven rondlopen, maar in die laatste week beginnen ze de dag best met wassen en aankleden. Probeer ook de rest van de dag het nieuwe ritme aan te houden. Gedaan met pas ‘s middags ontbijten dus!

Voorzie een transitieperiode

De overgang van vakantie naar school is zowel voor ouders als voor kinderen weer een hele aanpassing. Een transitieperiode inlassen zorgt voor een soepele overgang. Doe je best om de laatste dagen van de vakantie en de eerste schooldagen niet te veel te plannen en de hoeveelheid prikkels te beperken. Op die manier geef je je kinderen de kans om op een rustige manier het einde van de vakantie te vieren én is er ruimte om de eerste schooldagen voldoende rust te nemen.

Tip voor jezelf: stel al een eenvoudig weekmenu op voor de eerste schoolweek en hang het op in de keuken. Zo weten de kinderen wat er op het menu staat en kun jij het kokkerellen tot een minimum beperken of alvast starten met mealpreppen.

Schoolritme: test de ochtendroutine

De ochtenden zijn vast het moeilijkst in het nieuwe schoolritme. Het loont de moeite om deze routine een keer te testen en duidelijke afspraken te maken voor de school daadwerkelijk begint. Om hoe laat staat iedereen op? Wat willen de kinderen eten als ontbijt? Wie dekt de tafel en smeert de boterhammen?

Duurt het lang om een gepaste outfit te kiezen, dan leg je die best ‘s avonds al klaar. Weer een keuzestressmoment minder in de drukke ochtendrush. Ook belangrijk: hoe verdeel je de badkamertijd? Niet elk gezin heeft standaard meerdere badkamers, dus duidelijke afspraken zijn cruciaal, zeker als je met tieners in huis leeft.

Heeft je kind alles?

Om stress te vermijden in de eerste schoolweek gebruik je die laatste week van de vakantie best om te checken en dubbelchecken of je kind alles in huis heeft. Is de boekentas proper? Liggen de boeken al klaar? Passen de (sport)schoenen nog en is de jas proper?

Gaat je kind met de fiets naar school, test dan of de fiets technisch in orde is, de helm nog past en het fluovest klaarligt.

Succes!

Bronnen: apartmenttherapy.com, kekmama.nl, jmouders.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content