© Getty Images

‘Bro’ en ‘heftig’ zijn kinderwoord en tienerwoord van het jaar

Door Sara Dekens

De Ketnetters verkozen de aanspreking ‘bro’ tot kinderwoord van het jaar, bij de tieners won het woord ‘heftig’. Het is de eerste keer dat een Nederlandstalig woord op de eerste plek staat. “Best wel een heftige revolutie”, vindt ook Geertje Slangen, taalraadsvrouw bij VRT.

Kinderwoord: bro!

Voor het kinderwoord werd door de Ketnetters maar liefst 34 760 keer gestemd, maar er kon er maar eentje winnen en dat werd ‘bro’. Deze aanspreking gebruik je voor vrienden, zowel voor jongens als voor meisjes, bijvoorbeeld in “Bro, ik heb je echt al heel lang niet meer gezien.” ‘Bro’ haalde het met 37% van de stemmen.

Dit waren de andere genomineerden voor kinderwoord van het jaar:

  • Aina: wordt zowel als stopwoord als adjectief gebruikt voor ‘jammer, oh nee, niet leuk’. “Ik heb niet kunnen scoren. Aina!”
  • Oh my days: een ander woord voor ‘oh my god’, een uitroep meestal gebruikt bij verbazing of vreugde. “Oh my days, jij hebt zo’n leuke sweater aan!”
  • Gast: aanspreking of stopwoord voor vrienden, ook voor meisjes. “Gast, ben jij nu elke dag te laat op school door de trein?”
  • Heftig: gebruik je vooral als reactie op iets dat gebeurd is of om aan te geven dat iets heel opvallend is. “Ik ben gisteren gevallen tijdens de turnles. Da’s heftig …”

Tienerwoord: heftig!

Op de Instagram-pagina van nws.nws.nws kwamen er 39 071 stemmen binnen en dat was behoorlijk heftig! ‘Heftig’ was ook genomineerd als kinderwoord, maar haalde het, na een spannende strijd, met 29% van de stemmen bij de tieners. Het wordt gebruikt om iets te benadrukken, zowel positief als negatief. “Morgen drie toetsen? Amai, Heftig.”

De andere genomineerden voor tienerwoord van het jaar waren:

  • Drm (daarom): soms gewoon gebruikt als antwoord op ‘waarom’, soms ook bevestigend, om iets dat al duidelijk is te benadrukken. Kan echt op alles het antwoord zijn. “Waarom kijk je zo?” – “Drm.”
  • Broer: goeie vriend, bestie, maat. Ook voor meisjes. “Nee broer, geen stress. Komt wel goed!”
  • Hayek: komt uit het Marokkaans en wordt gebruikt om aan te duiden dat iets overdreven is. Soms ook gebruikt als vervanger voor ‘shit’ of ‘godverdomme’. “Ben jij nog geen 18? Hayek!”
  • Rawr: uitroep om aan te duiden dat je iemand knap vindt of om aan te geven dat je een situatie tof vindt. Vaak niet serieus bedoeld. Mooi(e) jongen/meisje/X passeert: “Rawr.”

Opvallend is dus dat er dit jaar meer Nederlandstalige woorden werden ingestuurd, een trend die je ook ziet in de muziek. Artiesten die in het Nederlands zingen, zoals Pommelien Thijs, Camille en Brihang, winnen aan populariteit.

Dat is niet verwonderlijk, zegt Freek van de Velde, taalkundige aan de KULeuven: “Jongeren zijn het vandaag zo gewoon om in het Engels te lezen, te gamen en te chatten. Omdat ze die Engelse woorden zoveel gebruiken, verliezen die hun glans en kan er een soort tegenreactie ontstaan. Via YouTube en TikTok komen jongeren ook weer meer in contact met aanbod uit Nederland. Die invloed is er dus ook. ‘Heftig’ is typisch Nederlands.”

Ook Geertje Slangen, taalraadsvrouw bij VRT vindt het leuk dat de top drie Nederlandstalig is. “Best wel een ‘heftige’ evolutie. Zo zie je maar hoe onder anderen muzikale idolen ook echte ambassadeurs van het Nederlands kunnen zijn! Als taalraadsvrouw en promotor van het Standaardnederlands ben ik hier uiteraard heel blij mee.”

Bronnen: VRT, nws.nws.nws, ketnet.be

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content