© Shutterstock

Gezocht: slaapritme voor mijn kind

Het liefst wil je zo snel mogelijk van die gebroken nachten naar een goed ritme met middagdutjes en een fijn bedritueel. Slaap is belangrijk voor je kind, maar hoeveel rust heeft hij eigenlijk nodig?

Dag en nacht

Pasgeboren baby’s slapen bijna de hele dag. Het eerste halfjaar wordt je baby vooral wakker omdat hij honger of een volle luier heeft. Na die zes maanden krijgt je kind een dag- en nachtritme. Vanaf dat moment slaapt het ‘s avonds en ‘s nachts zo’n 12 uur aan één stuk en overdag nog een paar uur. Rond de peuterleeftijd heeft het die middagslaapjes niet meer nodig.

Ochtend- en avondmensjes

Vanaf een jaar kun je het bioritme van je kind een beetje lezen. wil hij ‘s avonds graag spelen en blijft hij makkelijker wakker? Dan is hij geneigd een avondmens te worden. Speelt hij niet meer, maar wordt hij juist hangerig, dan zal hij eerder een ochtendmens zijn.

Op de groei

Slaaptekort kan bij kinderen nadelige gevolgen hebben op zowel korte als lange termijn. Zo kan je kind overdag drukker zijn of net versuft en kan het moeite hebben met opletten. Als het slaaptekort langer aanhoudt, kan dit zelfs invloed hebben op de groei. Groeihormoon worden immers aangemaakt tijdens het slapen. Niet alle kinderen slapen even lang. Als je kind uit zichzelf wakker wordt en goed is uitgerust, heeft hij genoeg slaap gehad.

In de schemering

Ons bioritme, en dus ook dat van onze kinderen, is deels genetisch bepaald maar wordt ook beïnvloed door gewoontes en gedrag. Sommige kinderen zijn het gewend om later naar bed te gaan, bijvoorbeeld omdat hun ouders laat van hun werk komen. Ook licht speelt een belangrijke rol. Het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt zodra het donker begint te worden. Zolang het licht is, wordt de slaap uitgesteld. Dit geldt niet alleen voor daglicht, maar ook voor lampen en beeldschermen.

Naar bed ritueel

Voor jonge kinderen is een regelmatig slaapritme belangrijk. Is jouw kind een moeilijk slaper? Een vast bedritueel kan helpen om een goed slaapritme te krijgen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen: maak de kamer donker, zet ruim voor bedtijd de tv of tabled uit enzovoort.

Bron: Zappy Ouders – Nr.3 – Juni/juli 2016

Lees ook

Wat is een goed slaapritueel?

10 weetjes over je baby’s slaappatroon

Zo slaapt je kind beter

 

Partner Content