Hanenpoten? Zo verbeter je het handschrift van je kind
Onze kroost tokkelt erop los op hun smartphones en tablets, maar echt schrijven met een pen of potlood doen onze kinderen steeds minder. Met een hoop gekribbel tot gevolg wanneer het dan toch even moet. En oeps, misschoen wel een onvoldoende omdat de leerkracht het handschrift van je kind niet kon lezen. Heeft jouw zoon of dochter ook echte ‘hanenpoten’? Dan is het nuttig om zijn handschrift te verbeteren. Deze tips helpen.
Oorzaken van een slecht handschrift
Het feit dat onze kinderen en tieners liever typen en dus veel minder schrijven is een belangrijke oorzaak, maar er kunnen nog andere redenen zijn voor die hanenpoten:
Verkeerde grip
De juiste manier om je pen of potlood vast te houden is erg belangrijk om een mooi handschrift te ontwikkelen. Als je een verkeerde grip toepast, worden de spieren in je hand sneller moe, waardoor duidelijk en mooi schrijven moeizaam gaat. Bovendien wordt die foutieve grip in een later stadium moeilijk om te corrigeren. Sommige kinderen of tieners vinden het leuk of cool om hun potlood vast te houden door hun duim eromheen te slaan. Eens je die gewoonte hebt geΓ―nstalleerd, is het niet eenvoudig om ze te doorbreken.
Onvoldoende oefening
Een probleem van deze tijd is dat kinderen veel meer gebruik maken van een toetsenbord. Ze tokkelen erop los op hun laptop, tablet of smartphone en ook op school wordt meer en meer gebruik gemaakt van de computer. Dat is een logische evolutie en hoeft op zich ook geen probleem te zijn, zolang er ook voldoende tijd en ruimte is om het schrijven met de hand te oefenen.
Een leer- of ontwikkelingsstoornis
Uiteraard kunnen ook leer- of ontwikkelingsstoornis zoals dysgrafie, dyspraxie of dyslexie aan de basis liggen van het slechte handschrift.
Hypermobiliteit
Als je last hebt van hypermobiliteit, zijn je gewrichten extra soepel en flexibel. Ze worden minder goed ondersteund, waardoor het meer moeite kost om ze op hun plaats te houden. Dat kan tijdens het schrijven leiden tot vermoeidheid in de spieren en zelfs pijn.
Slecht handschrift, wat kun je eraan doen?
In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de oorzaak is van het slechte handschrift van je kind. Laat je kind een stukje schrijven en hou niet enkel het handschrift, maar ook zijn grip en houding goed in de gaten.
- Een verkeerde grip ligt vaak aan de basis van onleesbaar handschrift. Let erop dat de pengreep juist is en dat de grip stevig is, maar niet tΓ©. Ook te veel druk uitoefenen op het papier kan een oorzaak zijn van een moeilijk leesbaar handschrift.
- Let op de houding. Kinderen en tieners hebben vaak de neiging om er bijna letterlijk bij te gaan liggen tijdens het schrijven. Zorg ervoor dat ze rechtop zitten, met hun voeten stevig op de grond. Met de niet-dominante hand mogen ze het papier op zijn plaats houden.
- Gebruik het juiste materiaal. Heeft je kind het moeilijk om mooi te schrijven? Dan is correct materiaal erg belangrijk. Kies een potlood of pen die goed in de hand ligt. Wist je dat er – naast aangepast schrijfmateriaal – ook speciale hulpmiddelen bestaan om het schrijven eenvoudiger te maken? Zo kun je een verdikker over je potlood schuiven die de juiste pengreep makkelijker maken.
- Verstevig de handspieren. Door de spieren te versterken, de vingers soepel te maken en de fijne motoriek te verbeteren, wordt schrijven vaak makkelijker. Bepaalde activiteiten kunnen hierbij helpen. Denk maar aan klei kneden, parels rijgen, naaien, kleuren, knippen, β¦
Heeft je kind externe hulp nodig om zijn handschrift te verbeteren? Dan neem je best contact op met een kinesist of fysiotherapeut.
Bron: momjunction.com
Ook interessant:
- Gezelschapsspel = hard tegen hard? Laat je kids maar eens ruziemaken!
- Goede vraag: kan je kind een winterdip hebben?
- Deze actieve spelletjes kan je kind alleen spelen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!