Getty Images

Bijles: heeft je kind het nodig en wanneer schakel je hulp in?

Door Sara Dekens

Door het afstandsonderwijs en het sluiten van de scholen heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat bepaalde leerlingen een achterstand hebben opgelopen. Bijles kan je kind helpen om voldoende bij te benen, maar het kan ook in andere situaties nuttig zijn. Wij lijsten ze voor je op.

Een achterstand na de coronacrisis

Niet elk kind reageerde even goed op het afstandsonderwijs, waardoor bepaalde leerlingen nu te kampen hebben met een leerachterstand. Het is helemaal niet abnormaal dat je kind zich minder goed kan concentreren bijvoorbeeld als hij of zij les volgt achter een scherm. Misschien kreeg je kind ook niet de kans om vragen te stellen, waardoor er nu een stuk kennis ontbreekt.

Voor bepaalde vakken kan het problematisch worden als je kind een stuk gemist heeft omdat alles voortbouwt op wat het eerder leerde. In dat geval is bijles zeker een goed idee. De docent kan je zoon of dochter persoonlijk begeleiden om de gemiste leerstof in te halen, waardoor de nieuwe leerstof opnemen ook eenvoudiger wordt.

Een bepaald vak loopt moeilijk

Niet elk kind is even goed in alle vakken. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, tenzij de resultaten echt uitblijven en het kind al zijn zelfvertrouwen verliest. Op zo’n moment is het nuttig om een specifieke vakleraar in te schakelen. Merk je bijvoorbeeld dat je kind wel goed is in wiskunde, maar dat hij erg veel moeite heeft in de Franse les? Dan is bijles Frans zeker het overwegen waard.

De docent zal bekijken waar het probleem ligt en je kind een-op-een begeleiden. Mist hij woordenschat of begrijpt hij de grammatica niet? De bijlesdocent focust op wat jouw kind nodig heeft en past zijn manier van lesgeven aan indien nodig. Die persoonlijke aandacht zal bovendien het zelfvertrouwen van je kind vergroten.

Leren studeren dankzij bijles

Hoe moeilijker de leerstof wordt, hoe belangrijker een goede studietechniek is. Die is trouwens niet dezelfde voor iedereen. De ene heeft voldoende aan auditieve input, terwijl een ander kind eerder visueel studeert. Een bijlesdocent kan samen met jouw kind op zoek gaan naar de beste manier om de leerstof te verwerken en te studeren.

Meer uitdaging nodig

Voor sommige kinderen gaat het te makkelijk op school. Helaas heeft niet elke school de mogelijkheden om aangepast onderwijs te voorzien of een kangoeroeklas in te richten. Leerlingen die zich vervelen, verliezen hun motivatie voor school. Ook hier kan bijles een oplossing bieden, al ziet het er anders uit. Misschien kan initiatie in een nieuwe taal voldoende uitdaging bieden of leeft je kind helemaal op als het kan filosoferen met iemand die op hetzelfde niveau denkt.

Te weinig zelfvertrouwen

“Mama, ik ben gewoon niet slim genoeg” is verschrikkelijk om te horen. Een gebrek aan zelfvertrouwen op school kan leiden tot allerlei problemen. Een gepaste docent kan je zoon of dochter helpen om het zelfvertrouwen op te krikken.

Enkele signalen van een gebrek aan zelfvertrouwen:

  • Snel opgeven als iets te moeilijk wordt
  • Niet deelnemen aan schoolactiviteiten die ze voorheen wel leuk vonden
  • Praten over hoe goed de anderen zijn, maar niets zeggen over hun eigen verwezenlijkingen
  • Niet geïnteresseerd in nieuwe dingen
  • Zich misdragen in de klas

Een leerstoornis

Heeft je kind een leerstoornis? Dan zal het in de meeste gevallen moeilijkheden hebben met meerdere vakken en het klassikale tempo. Specifieke middeltjes of manieren van werken kunnen een groot verschil maken. Vraag raad aan een ervaren docent die opgeleid is om kinderen met deze specifieke leerstoornis te ondersteunen. Elke stoornis heeft namelijk een andere aanpak nodig.

Bijles bij voorbereiding op examens

Sommige leerlingen blokkeren helemaal als ze een test of examens moeten afleggen. Een bijlesdocent kan hen leren hoe ze zich het best kunnen voorbereiden, maar ook wat hen kan helpen tijdens het examen zelf. Het mentale aspect mag in dit geval niet onderschat worden. Vaak beheersen de leerlingen de leerstof wel, maar zijn ze zo overdonderd door de examens of blokkeren ze helemaal door de stress.

Bron: schooliseasy.com, parentia.be, bijleshuis.be

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content