Hoera! Kathleen Colman is de eerste Zorgleerkracht van het jaar

Door Goele Tielens

Een dikke proficiat aan Kathleen Colman! Zij mag zich vanaf vandaag een jaar lang ‘Zorgleerkracht van het Jaar’ noemen. Kathleen geeft les in basisschool KOHa Zouaaf in Hamme en werd door een vierkoppige jury met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF, uit bijna 3.000 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen. De jury verraste Kathleen vandaag in de klas om de trofee te overhandigen.

Het is de eerste keer dat er in ons land een zorgleerkracht van het jaar verkozen wordt. Uitgeverij Averbode lanceert het initiatief om het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen extra in de verf te zetten.

Vanaf 25 april konden alle zorgleerkrachten in het kleuter- en basisonderwijs in Vlaanderen en Brussel meedingen naar de titel ‘Zorgleerkracht van het jaar’. Uitgeverij Averbode organiseert de wedstrijd dit jaar voor de allereerste keer om het belang van zorgleerkrachten in het onderwijs extra in de schijnwerpers te zetten. De allereerste trofee gaat naar Kathleen Colman. 

“Ik vind mijn zorgende rol heel belangrijk en vervul die met hart en ziel”, vertelt ze in een persbericht. “Zorgen moet je doen, maar niet maken”, zeg ik altijd. Als de kinderen of ouders met zorgen zitten, probeer ik die zo goed mogelijk aan te pakken. Ik heb vertrouwen dat er altijd oplossingen mogelijk zijn. Misschien niet altijd de perfecte oplossingen waarvan ik droom, maar er is altijd een uitweg die aanvaardbaar is voor alle partijen. Dat is de essentie van mijn functie. Ik ben heel blij dat ik die nog kan en mag uitvoeren en voel me vereerd dat ik nu een jaar lang Zorgleerkracht van het Jaar ben.

“Zorgleerkrachten zijn de stille en flexibele krachten die zorgen dat alle kinderen de juiste begeleiding krijgen”

3.000 nominaties

Dat zorgleerkrachten heel waardevol zijn, bewijst het grote succes van de actie. Sinds corona zijn ze – nog meer dan anders – de stille en flexibele krachten die zorgen dat alle kinderen de juiste begeleiding krijgen en dat het verschil qua kennis tussen de kinderen niet te groot wordt. Maar liefst 3.000 nominaties kwamen binnen van kinderen, ouders en leerkrachten. Onder andere de originele motivaties van verschillende kinderen overtuigden de jury om de zorgleerkracht van KOHa Zouaaf te kiezen tot ‘Zorgleerkracht van het Jaar’.

“Kathleen werd door heel wat mensen beschreven als het hart en de ziel van de school”,  vertelt Jan Van der Auwera van Uitgeverij Averbode, en juryvoorzitter van de wedstrijd. “Een vrouw die na een carrière van dertig jaar door collega’s, ouders, grootouders en kinderen gezien wordt als een leerkracht die de kinderen op de allereerste plaats zet. Voor, tijdens en na de schooluren is ze met de kinderen bezig. Ze helpt, begeleidt, luistert, vangt hen zelfs op tijdens de vakanties en geeft hen alle kansen die ze nodig hebben. Ondanks dat ze eigenlijk vorig jaar met pensioen zou gaan, is ze een jaar langer gebleven om zo haar opvolger goed te kunnen begeleiden. Daarom verdient Kathleen volgens ons deze titel en erkenning”, klinkt het.

Regionale laureaten

Kathleen is natuurlijk niet alleen! Overal in het land zijn er fantastische zorgleerkrachten die alles in het werk zetten om voor kinderen te zorgen, ouders te ondersteunen en leerkrachten te ontlasten. Dit zijn de regionale laureaten:

  • West-Vlaanderen: An Mouton van Het Palet in Brugge
  • Antwerpen: Ann S’Jegers van De Parel in Lichtaart
  • Vlaams-Brabant: Yoni Berthels van Stroom in Leuven
  • Limburg: Sabien Segers van De Kei Beek in Bree 
  • Brussel: Nathalie De Leener van Paviljoen in Schaarbeek

IJsjes en studiemateriaal

Kathleen Colman kreeg deze ochtend naast een trofee ook een verwenweekend cadeau en een pakket met lesmateriaal voor de school, waaronder taal- en rekenboekjes, allerhande spelletjes om kinderen al spelenderwijs te laten leren én materiaal om anderstaligen in de klas bij te staan. Een ijskar trakteerde de hele school op ijsjes.

MEER OVER SCHOOL:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content