“Elke ouder moet zijn kind leren omgaan met geld”
In tijden van crisis sta je sneller stil bij je financiΓ«n en die van je kinderen. Gaan zij ooit een eigen huis kunnen kopen? Hoe kan ik een financieel steentje bijdragen? Hoe je je kind best leert omgaan met geld, vertelt finfluencer en money coach Charlotte Van Brabander ons graag.
Charlotte Van Brabander is ervan overtuigd dat we allemaal beter met ons geld kunnen omgaan, zelfs al heb je er niet te veel. En wil je iets leren, dan begin je er best zo vroeg mogelijk mee. Samen met Tatyana Beloy ontwikkelde ze daarom een cursus speciaal voor ouders die hun kind op een slimme manier met geld willen leren omgaan.
Moeten kinderen al echt met geld bezig zijn?
Charlotte: βIk heb al veel onderzoek gedaan naar geld en ben zo te weten gekomen hoe mijn eigen relatie met geld tot stand is gekomen. Ik merkte dat ik heel veel geldovertuigingen van mijn ouders heb overgenomen en ook dat die niet altijd positief waren. Dat gaat nu eenmaal zo, al ben ik ervan overtuigd dat die ouders vaak niet beseffen dat zij hun overtuigingen op financieel vlak overdragen op hun kinderen en dat dit een grote impact heeft op hun verder leven. Er wordt ook te weinig gepraat over geld, zeker nu in tijden van crisis. Geld is in veel gezinnen nog een taboe en vaak een bron van heel veel stress.
Er wordt te weinig gepraat over geld, zeker nu in tijden van crisis. Geld is in veel gezinnen nog een taboe en vaak een bron van heel veel stress
Onze droom is om ouders van in het begin de juiste money mindset te geven en daarvoor willen we met onze cursus op geboortelijstjes te staan. We zijn er namelijk van overtuigd dat de opvoeding rond geld al vanaf de geboorte begint. Een klein kindje dat nog in de wieg ligt kan namelijk al kijken naar hoeveelheden. Als je hem twee speeltjes laat zien en je neemt er eentje weg, gaat hij zich vast afvragen waar dat tweede gebleven is.
Gemiddeld kun je stellen dat een kind vanaf een jaar of drie – vaak onbewust – met geld bezig is. Al wil ik er wel meteen aan toevoegen dat het niet de bedoeling is om hun kinderlijke onschuld weg te nemen of hen geen ruimte te geven om kind te zijn. Het blijven in de eerste plaats de ouders die we willen sensibiliseren.β
Begint het allemaal met week- of maandgeld?
Charlotte: βVanaf de leeftijd van zes jaar kun je starten met zakgeld geven. We beseffen dat het crisis is en niet iedereen de middelen heeft om wekelijks of maandelijks een centje aan zijn kind te geven. Ik wil graag benadrukken dat het niet gaat over hoeveel zakgeld je geeft, maar wel hoe je het brengt en hoe je erover praat. Ouders moeten zich niet slecht voelen als het even te moeilijk is. Maar als je iets geeft, is het kader en zijn de afspraken errond belangrijker dan de hoeveelheid. Voorzie bijvoorbeeld een zakgeldcontract en leer je kind sparen met zijn geld.
Niet hoeveel zakgeld je geeft, maar wel het kader en de afspraken errond zijn belangrijk.
Die money mindset is belangrijk. Wat doe je bijvoorbeeld als het zakgeld op is? Veel ouders zullen – als ze het kunnen – een beetje bijpassen. Op die manier leer je je kind echter dat hij niets hoeft te doen voor het geld. Is het op, dan is er altijd iemand die het voor hem oplost, maar zo werkt het niet in de realiteit. Je kind mag gerust met een lege spaarpot zitten. Zo leren ze dat ze fouten hebben gemaakt in het besteden van hun zakgeld.”
Een lening bij de ouders?
Charlotte: “Je kunt je kind wel een lening geven bijvoorbeeld. Ik weet dat veel ouders hier bang voor zijn, maar ik vind het niet verkeerd op voorwaarde dat het gekaderd wordt. Tenslotte heeft bijna elke Belg een huis of auto gekocht dankzij een lening. Je kunt je kind gerust leren wat een goede of een slechte lening is. Slechte schulden zijn bijvoorbeeld consumentenkredieten met hoge rentes voor dingen die je misschien niet echt nodig hebt. Uiteraard is een krediet op een auto minder goed dan eentje op je woning. Een auto gaat alleen maar in waarde dalen, terwijl de waarde van je huis stijgt.
Je kunt je kind gerust leren wat een goede of een slechte lening is
Ik had bijvoorbeeld zelf ooit een lening bij mijn ouders om een brommertje mee te kunnen kopen. Dat heeft mijn ogen echt geopend. Op het moment dat ik het kocht, wilde ik dat brommertje echt heel graag, maar de maanden en jaren dat ik heb moeten afbetalen heb ik meermaals gevloekt en me afgevraagd of het echt nodig was. Zo zie je maar dat je veel kunt leren als kind.β
Is het een goed idee om je kind te betalen voor klusjes?
Charlotte: βDat is een heel goede vraag. Het is belangrijk dat we hier een onderscheid maken tussen uitzonderlijke klussen en dagelijkse taakjes. Voor die eerste categorie is het zeker okΓ© om je zoon of dochter een vooraf bepaald bedrag te geven. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je je kind betaalt om de auto te wassen als je dat geld normaal zou uitgeven aan de carwash.
Je mag je kind gerust betalen voor uitzonderlijke klussen, maar niet voor dagelijkse taakjes
Voor de dagelijkse dingen zoals de tafel afruimen of de vaatwasmachine leegmaken pak je het beter op een andere manier aan. Het is immers niet de bedoeling dat ze voor alles geld gaan vragen. Al is het niet verkeerd om creativiteit aan te moedigen. Laat je kind gerust zelf manieren verzinnen om geld te verdienen.β
Hoe ver kun je gaan in die financiΓ«le lessen?
Charlotte: βDat bepaal je natuurlijk zelf, maar persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat je je kind leert investeren. Hoe jonger je start, hoe makkelijker je ooit tot een miljoen euro zult geraken. Ik besef dat die bedragen mensen doen duizelen, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen dat kan.
Een miljoen euro sparen? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dat kan
Alles begint natuurlijk met ouders die het goede voorbeeld geven en voor de kinderen investeren. Op een bepaald moment zal je kind zelf interesse tonen. Kent hij de basisprincipes al, dan heeft hij een stapje voor. Wat is investeren, wat is intrest, wat doet je geld als je investeert … Dat zijn dingen die je je kinderen kunt leren.
Dus iedereen kan een miljoen sparen?
Charlotte: βIk zal even een praktisch voorbeeld geven. Stel dat je start met 0 euro en je hebt een jaarlijks rendement van 8%. Als je 10 jaar belegt en elke maand 150 euro spaart voor je kind, dan heb je na 10 jaar door gewoon te sparen 18 000 euro en door te beleggen 27 000 euro. Na 20 jaar heb je dankzij je belegging 85 000 euro. Als je kind tot zijn 40ste diezelfde 150 euro per maand blijft beleggen, dan heeft hij een half miljoen. Gaat hij verder tot zijn 50ste, dan komt hij aan een miljoen.
Het hoeft natuurlijk niet om die bedragen te gaan, maar hiermee wil ik iedereen bewust maken van het belang van je persoonlijke financiΓ«le situatie. Met een paar kleine aanpassingen kun je op lange termijn een wereld van verschil maken. De kracht van het investeren, daar loopt mijn hart van over! Mijn droom is dat elke Vlaming de juiste kennis verwerft en daarom begin je er best zo vroeg mogelijk mee. Onze kinderen zijn de toekomst!β
Waarom het belangrijk is dat je weet welk geldtype je bent
Wil je investeren, dan is het belangrijk om jezelf en ook je geldtype te kennen. Ook als kind. We hebben een kort testje gemaakt waarin kinderen kunnen kijken welk type ze zijn: ben ik een spaarder of eerder een uitgever? Voor oudere kinderen en jongvolwassenen bestaat er een uitgebreidere versie die gebaseerd is op de persoonlijkheidstheorie van Carl Jung. Het is interessant om te weten hoe jouw relatie tot geld is. Ben je iemand die moet sparen om zich veilig te voelen, deel je liever om gelukkig te worden of ben je niet graag bezig met geld omdat je het gevoel hebt dat je er niet goed in bent? Voor de kinderen is de test minder uitgebreid, maar het is wel belangrijk dat ze hun persoonlijkheid kennen, zodat ze weten waar hun sterktes liggen en wat hun valkuilen zijn.β
“Ik snap het volledig dat ouders bang zijn dat hun kinderen later geen eigen huis zullen kunnen kopen. Zelfs met een klein babyβtje op je schoot houdt het je waarschijnlijk bezig. Veel ouders kiezen uit angst voor een traditionele spaarrekening bij de bank. Ze zijn bang omdat ze niet de juiste kennis hebben. Daar ligt het probleem dat ik graag wil aanpakken. Leer met geld omgaan en leer beleggen. Je zult zien dat je kijk op geld drastisch gaat veranderen als je meer inzicht krijgt in de materie. En het is Γ©cht niet moeilijk.β
Meer info over je kind slim met geld leren omgaan? Neem zeker een kijkje op de site van Slim sparen!
Zeker ook lezen:
- Sparen voor je kind of kleinkind: wat zijn de opties?
- Als je niet kΓΊnt sparen: wat kun je wel doen?
- Een spaarboekje brengt niets op: klopt dat? En hoe laat je je spaargeld dan wel renderen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!