©GettyImages

Mijn kind heeft psoriasis: wat nu?

Psoriasis komt zowel bij jong als oud voor. Het is een chronische huidziekte met vervelende symptomen, zoals schilferen en hevige jeuk. En dan heb je die vervelende reacties nog…

Psoriasis?

Psoriasis is een niet-besmettelijke chronische huidontsteking. Bij psoriasis wordt de huid ongeveer zeven keer sneller vervangen dan normaal. Hierdoor gaat ze schilferen en rode vlekken vertonen. Ze komen vooral voor op de hoofdhuid, de knieën en de ellebogen. Ook de borst, de rug en de bovenste en onderste ledematen worden frequent aangetast. Psoriasis kan echter ook op andere lichaamsdelen verschijnen. De aandoening kan beperkt blijven tot enkele vlekjes, of grote delen van het lichaam bedekken. Ook de teen- en vingernagels kunnen door de ziekte aangetast worden.

Hevige jeuk

Daarnaast kan psoriasis gepaard gaan met hevige jeuk. En jeuk kan soms erger zijn dan pijn. Verbied je kind niet om te krabben, want dat is bijna onmogelijk. Probeer hem af te leiden met een verhaaltje of een spelletje. Hou de nagels kort en moedig hem aan liever te wrijven dan te krabben.

Vooral ‘s nachts kan je kind veel last hebben van jeuk. Enkele tips:
• Stop je kind voor het slapengaan in bad of onder de douch. Dit kan helpen omdat het de schilfers losweekt.
• Insmeren met zalf, bodymilk of een vette crème doet de jeuk vaak ook verminderen.
• Bij baby’s kunnen katoenen handschoentjes uitkomst bieden.

Hoe reageren op vervelende reacties

Naast de rode vlekken, schilfers en jeuk zijn er nog die vervelende reacties van anderen. Ieder kind gaat hier natuurlijk anders mee om. De één tilt er niet zo zwaar aan, terwijl de ander er veel moeite mee kan hebben. Hoe reageer je het best?

  • Leg uit wat psoriasis is en maak duidelijk dat het niet besmettelijk is.
  • Probeer de psoriasis niet geforceerd te verstoppen: trek je kind bij mooi weer gewoon een korte broek aan.
  • Om pesten op school te voorkomen, kun je aan de leerkracht vragen of hij in de les aandacht kan besteden aan psoriasis. Klasgenoten begrijpen dan beter wat het is.
  • Negeer de psoriasis niet. Door je kind mét zijn huidaandoening te accepteren, geef je hem het gevoel dat hij oké is zoals hij is.
  • Het is belangrijk dat je kind zelf leert hoe ermee om te gaan en ook voor zichzelf opkomt als dit nodig is.

bron: Psoriasis Vereniging Nederland (PVN) 

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content