© Shutterstock

Opgelet: 4 signalen dat je kind te veel naar een beeldscherm kijkt

We zijn af en toe allemaal schuldig: je kind iets te veel tv laten kijken, of naar een ander beeldscherm. Het is zo makkelijk om even je smartphone of iPad als bezigheidstherapie te laten gebruiken, zodat jij rustig aan het eten kunt beginnen.

Dit kan natuurlijk geen kwaad, en soms is het gewoon handig om je kind op die manier even stil te houden. Toch moet je erop letten dat er geen negatieve effecten ontstaan. Wanneer je kind te veel of te lang naar een beeldscherm kijkt, kan dit problemen geven.

Hou je ogen open voor de volgende signalen:

  • Plotselinge moodswings: het humeur van je kind kan enorm omslaan wanneer het zijn of haar schermpje moet teruggeven. Je kunt dit proberen voorkomen door op voorhand grenzen te stellen en af te spreken tot hoe laat je kind de iPad mag bijhouden.
  • Je kind klaagt over hoofdpijn: hoofdpijn of een wazig zicht kunnen veroorzaakt worden door te lang naar een scherm te staren. Bepaal als ouder duidelijk de afgebakende momenten dat je kind naar een scherm mag kijken.
  • Slaapproblemen: het ene kind slaapt beter dan het andere. Een verstoord slaappatroon kan aan meerdere factoren liggen, maar te veel ‘beeldschermtijd’ kan een oorzaak zijn. Ban elektronica zéker uit de kamer.
  • Verstoorde concentratie: merk je dat je kind het moeiljk heeft om meerdere aanwijzingen na elkaar op te volgen? Dit kan te wijten zijn aan te veel computer- of televisiegebruik.

Evenwicht is dus alles: overdrijf nooit.

Andere, interessante tips:

Partner Content