© Getty Images

Eerlijk ouderschap: Vlaming vindt ouderschap moeilijker dan gedacht

Door Sara Dekens

Vind jij het ouderschap moeilijker dan gedacht? Dan ben je niet alleen. Maar liefst één op de drie Vlaamse ouders deelt deze mening. Al mogen we het niet té negatief zien, want de meeste ouders vinden dat ze prima in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen.

Dat eerlijke beeld over het ouderschap komt uit de Gezinsenquête van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Daarin werd aan 9.000 gezinnen met kinderen gevraagd hoe ze de opvoeding van hun kind beleven.

Eerlijk ouderschap

Die beleving blijkt grotendeels positief te zijn. De Vlaamse ouders vinden het in eerste instantie verrijkend, maar zitten ook met bepaalde zorgen en vragen. “De resultaten geven een eerlijk beeld van wat ouderschap is”, vertelt Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur bij Opgroeien.

Ook al is de beleving overwegend positief, toch mogen we de grote groep ouders die aangeven dat ze het ouderschap moeilijker dan gedacht vinden, niet negeren. Een vierde van de ouders geeft namelijk aan dat ze, hoewel ze hun best doen, soms het gevoel hebben dat ze hun kind niet in de hand hebben. Bovendien zegt een kwart van de ouders dat de opvoeding hen emotioneel uitput, en een vijfde ervaart zelfs fysieke uitputting.

“Uit de bevraging blijkt dat veel ouders dezelfde moeilijkheden ervaren”, vertelt Diederik. “Enerzijds in het consequent zijn en grenzen stellen, maar anderzijds ook bij de vragen en noden van hun kinderen juist te beantwoorden en hen te ondersteunen.”

Nood aan opvoedingsondersteuning

“Daarom is het belangrijk dat er voldoende aanbod is om hen te ondersteunen in de opvoeding. Zowel formele instellingen als informele kringen zijn belangrijk, zoals het gezin en de vrienden”, gaat Diederik verder.

Deze mening deelt ook Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn en Gezin (CD&V). “Het is typisch Vlaams om te denken dat je de dingen alleen moet oplossen en om de stap naar hulp niet te zetten”, zegt Crevits. “Huis van het Kind biedt erg laagdrempelig hulp in de vorm van opvoedingsadvies en kan doorverwijzen naar deskundigen.”

In (bijna) elke gemeente vind je een Huis van het Kind. Per provincie vind je een overzicht van de Huizen van het Kind in jouw buurt.

Bronnen: opgroeien.be, vrt.be

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content