Gamende kinderen? 5 tips voor ouders
Kinderen zijn steeds meer en steeds jonger te vinden in de online wereld. Als ze niet Fortniten, zijn ze wel aan het snapchatten. Een beetje bezorgd? Ciska Schrooten, education manager bij Apple Premium Reseller Switch geeft 5 tips mee voor een mediawijze opvoeding.
Tips voor ouders
1. Maak onderscheid tussen het type schermtijd
“Maximaal anderhalf uur op de iPad per dag en enkel na 19 uur? Dat kan, maar wees je er vooral van bewust wat er op die iPad gebeurt”, zegt Schrooten. “De iPad gebruiken voor Smartschool is een ander soort schermtijd dan wanneer je kind games zit te spelen op diezelfde iPad. Je maakt dus best een onderscheid tussen het type schermtijd. Een sterk restrictieve aanpak kan de ontwikkeling van digitale vaardigheden en online weerbaarheid van je kind in de weg staan, en dat wil je niet.”
2. Game mee
Games kunnen niet alleen leuk zijn, maar ze kunnen ook een hele reeks vaardigheden stimuleren bij kinderen. “Zo stimuleert Minecraft bijvoorbeeld heel hard het probleemoplossend denken bij kinderen,” stelt de Education Manager van Switch. Speel dus gerust een spelletje mee met je kind. Ook dat kan de band verbeteren.
3. Wees kritisch voor de term ‘verslaafdheid’
“Zit je kind heel de dag te gamen? Vraag je dan af wat hier de oorzaak van is en waarom je kind zo graag gamet, maar wees kritisch voor de term verslaafdheid. Een gameverslaafde jongere stopt niet met gamen, ook niet wanneer dat tot problemen leidt, bijvoorbeeld omdat vriendschappen verwaarloosd worden, schoolresultaten achteruitgaan, slaap opgeofferd wordt om te gamen. Maak je niet te snel zorgen, in de huidige maatschappij is de computer een onderdeel van ons leven, en gamen hoort hier ook bij.”
4. Blijf op de hoogte
“Maak zelf een account aan op sociale media waar je kind op zit om te weten waarover je kinderen het hebben. Door zicht te krijgen op wat er op sociale media gebeurt, leer je ook je kinderen beter begrijpen en kun je de risico’s en de educatieve mogelijkheden van het platform goed inschatten.”
5. Praat over ‘sexting’
Iedereen heeft ooit wel het gesprek gehad over de ‘bloemetjes en de bijtjes’. In deze digitale tijden is dat niet anders, maar moet je ook rekening houden met de digitale varianten daarvan. “Het is naïef om te denken dat je kind nooit met sexting in contact zal komen,” stelt Ciska Schrooten.“Daarom maak je hen er best van bewust van wat wel en niet kan. Door erover te praten, win je het vertrouwen van je kind. Als er dan ooit problemen zouden zijn op dat vlak, zal je kind er ook met jou over durven praten.”
Lees ook:
- Opgelet: 4 signalen dat je kind te veel naar een beeldscherm kijkt
- Hoe kies je een geschikte kindertablet?
- Hoe internet het ouderschap gemakkelijker maakt
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!