Close up of a young couple enjoying time on the beach

Te druk voor elkaar? Met de tips van onze expert maak je toch tijd voor je relatie

Door Isabelle Ignoul

We hebben het allemaal lekker druk en balanceren tussen werk, kinderen, hobby’s, vrienden … en af en toe proppen we er – als het even meezit – ook nog wat me-time tussen. Maar eerlijk: hoe vaak verliezen we onze partner en onze relatie uit het oog, en beginnen we naast in plaats van met elkaar te leven? Onze expert geeft tips om het niet zover te laten komen.

De valkuil van de ratrace

Sara Van Wesenbeeck, lifecoach en conflictbemiddelaar bij Barking Dogs en auteur van ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’: “We moeten met z’n allen veel ballen in de lucht houden, elke dag opnieuw. En dat aan een erg hoog tempo, dus schakelen we naar de hoogste versnelling op het werk, thuis en daarbuiten. Die drukke ratrace houdt heel wat risico’s in. Ook voor je relatie, want voor je het weet, praat je niet meer met elkaar, leef je naast in plaats van met elkaar en is je relatie uiteindelijk geen prioriteit meer. Dé voedingsbodem voor heel wat relatieproblemen.”

Tips om écht tijd te maken voor je relatie

1. Communicatie = key

Sara: “Dit lijkt heel logisch, maar het wordt te vaak geskipt. Onderschat de kracht van een goed gesprek niet. En dat hoeft geen uren te duren. Plan wekelijks een moment in waarop je bij mekaar polst hoe het gaat: hoe voelen jullie je? Is er iets dat je dwarszit? Wat gaat goed? Wat kan beter? Wat staat er op de planning? Zit de taakverdeling binnen het gezin nog goed? Zorg er wel voor dat je dat in een rustige context kunt doen, want haast ligt vaak aan de basis van heel wat conflicten. Bepaal ook een aantal ‘spelregels’ voor deze gesprekken: bijvoorbeeld dat alles wat gezegd wordt, niet persoonlijk genomen wordt.”

2. Druk op de stop-knop

Sara: “De ratrace neemt het over als je niet af en toe op de ‘stop-knop’ drukt. En in je relatie is het noodzakelijk dat je dat regelmatig samen doet.

Hoe doe je dat?

  • Leg je agenda’s letterlijk naast mekaar en ‘analyseer’ jullie geplande en vrije tijd. Vaak wordt er al snel gezegd dat er geen tijd is, maar is dat wel effectief zo? Bekijk samen of er echt zoveel is dat ‘moet’. De lat af en toe eens wat lager leggen kan geen kwaad.
  • Plan momenten samen in en maak het haalbaar. Wekelijks donderdag date-dag of samen een aperitiefje op vrijdag? Tweewekelijks een filmavond? Een maandelijks etentje? Zo vaak als het voor jullie beiden goed aanvoelt.
  • Maak die momenten ook ‘heilig’. Als je er nu en dan eens van afwijkt, heeft jullie inspanning geen zin en zal je relatie er dus niet door verbeteren.
  • Waak er beiden over dat de gezinsagenda niet té vol zit. Vaak worden de weekends propvol ingepland met allerlei activiteiten, waardoor er geen enkel rustmoment is voor jullie als gezin/koppel.”

3. Hou het leuk

Sara: “In een relatie ben je niet alleen elkaars partner, maar ook elkaars supporter of ‘buddy’. Geef elkaar eens een schouderklopje, spreek het echt uit of stuur eens een lief sms’je. Verras je partner met een stevige zoen of knuffel. Zie vooral de goede dingen in elkaar niet over het hoofd, want als je je laat meesleuren in de ratrace geraak je makkelijk in een negatieve spiraal.

Extra tip om je relatie leuk en boeiend te houden: spreek met elkaar af dat jullie afwisselend de geplande dates of momenten invullen. En verklap aan je partner nog niet wat je gepland hebt. Elkaar af en toe verrassen is goud waard!”

4. Creëer kleine momenten samen

Sara: “In het huishouden moeten er dagelijks heel wat ‘vervelende’ klusjes gebeuren. Uit onderzoek blijkt dat die nog steeds hoofdzakelijk bij de vrouw terechtkomen. Zorg dat je elke dag één afspraak met elkaar maakt waarop je samen een ‘klusje’ doet: samen afwassen, samen de tafel afruimen na het avondeten … Op die manier ontstaat er nadien wat meer tijd samen. Dat zijn vaak ook de momenten waarop de leukste en meest waardevolle gesprekken plaatsvinden. Kleine dingen met een groots effect.”

Rust in je relatie = rust in je hoofd

Sara: “Je relatie met je partner is je basis en heeft erg veel invloed op je doen en laten én op je denken en voelen. Rust in je relatie betekent ook rust in je hoofd. En dat heeft ook op al je andere ‘rollen’ een positieve invloed: als moeder, werknemer, vriendin, dochter, zus … De investering meer dan waard dus.”

Met dank aan Sara Van Wesenbeeck van Barking Dogs.

Meer lezen over relaties?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content