Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

TikTok voor je kind? Zo pak je het veilig aan

Voor jou als ouder is TikTok misschien volkomen onbekend terrein. Maar je kind, jong of oud, kent het sowieso vanop de speelplaats of heeft de app gewoon op zijn smartphone. We vroegen aan vlogger en socialemediaexpert Hannes Coudenys wat de risico’s zijn en wat je kunt doen als ouder om het veilig te houden.

TikTok voor jonge kinderen

Coudenys: “Voor kinderen onder de twaalf raad ik het simpelweg af. De openbare versie van TikTok is in principe slechts toegankelijk vanaf 13 jaar en dat respecteren kinderen (en ouders) beter. Want draai het zoals je wilt, er passeren toch enkele rare zaken op TikTok die een jong kind niet meteen kan filteren.

Ik krijg zelf regelmatig de melding ‘gevoelige inhoud’. Een kind begrijpt nog niet dat het daar dan beter niet op klikt. Je kunt bijvoorbeeld zomaar op heel gewelddadige filmpjes over de oorlog in Oekraïne botsen die je je kind nog lang niet wilt tonen. Het gaat niet enkel over geweld, maar soms ook over zwaar seksueel getinte inhoud waar een kind niet klaar voor is.

Het is bovendien algemeen geweten dat pedofiele bezoekers een probleem zijn op TikTok. Die geef je liefst geen toegang tot de onschuldige dansjes van je kind. Laatst wilde ik een onschuldig filmpje van mijn zoon en mij in het zwembad posten. In TikTok zit een bom artificiële intelligentie en ik kon het simpelweg niet uploaden omdat die content ongepast zou zijn. Dat zette me toch wel heel hard aan het denken.”

TikTok en tieners

Coudenys: “Tot 12 jaar hebben kinderen enkel toegang tot een afgeschermde app waarin ze zelf filmpjes kunnen maken maar die niet delen. Vanaf 13 jaar kan je kind dat wel, maar ook dan raad ik aan om als ouder toezicht te houden en begeleiding te bieden. Dat betekent niet dat je je kind niet vertrouwt. Je weet gewoon best waar ze mee bezig zijn. Online en offline. Maak er dus ook een geregeld gespreksonderwerp van.”

Onrealistische picture perfect

Coudenys: “Want net als bij Instagram denk ik dat ook TikTok verantwoordelijk is voor veel depri gevoelens bij (vooral) jonge meisjes. Op Instagram zie je enkel die picture perfect van beroemdheden. Op TikTok kun je ook actief op zoek naar wat je zogezegd moet doen om er net zo uit te zien.

In de hype ‘What I eat in a day’ delen tiktokkers met dat perfecte lichaam bijvoorbeeld wat ze allemaal (slechts) eten op een dag. Ook de zoekterm ‘nose job’ boomt echt op TikTok. Instagram toont je enkel dat onrealistische plaatje. Op TikTok krijg je dat heel foute, extra zetje om zelf aan de slag te gaan met al die onrealistische verwachtingen.”

72 minuten per dag gemiddeld

Coudenys: “Last but not least, is TikTok bijzonder verslavend. De gemiddelde tiktokker spendeert er 72 minuten per dag op. Als je weet dat de filmpjes 15 seconden tot één minuut duren, is dat heel veel. Alle sociale media worden, zo lijkt het wel, enorm verslavend gemaakt waardoor we veel te vaak die smartphone in onze handen hebben. De makers van TikTok lijken daar een soort heilige graal in gevonden te hebben.

Er wordt enorm ingespeeld op instant gratification. Het zet je aan voortdurend te reageren op prikkels in de app en via de ‘For you’ Page krijg je griezelig snel het ene na het andere filmpje aangereikt. De artificiële intelligentie zit zo verdraaid goed in elkaar waardoor de app volledig op jouw maat en volgens jouw interesses content biedt.”

Tips voor ouders

Coudenys: “Gaat je kind op TikTok, ga dan samen door de privacy-instellingen. Automatisch staat je profiel op openbaar. Dat pas je best aan.

Voor veel dertigers en dus jonge ouders is TikTok volledig onbekend terrein. Net daarom vinden kinderen en jongeren het zo leuk. Zelf een profiel aanmaken om de vinger aan de pols te houden, is zeker een goed idee, net als ouderlijk toezicht inschakelen. Ook dat kunnen kinderen helaas makkelijk omzeilen, maar maak best duidelijk dat je wilt weten wat ze doen op de app en met wie ze contact houden.”

Met dank aan Hannes Coudenys

Meer tips om schermtijd veilig te houden?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content