Aan alle perfectionisten: 8/10 is goed genoeg

Aan alle perfectionisten: 8/10 is goed genoeg
via Shutterstock

We zijn allemaal wel een beetje perfectionisten. Als we iets maken, willen we dat zo goed mogelijk doen, zodat we trots op onszelf kunnen zijn. Maar perfectie bestaat niet, streef daarom naar 8 op 10!

Perfectie is een illusie, maar toch streven veel mensen ernaar. Er valt wel op alles iets aan te merken, dus bespaar jezelf energie, stress en tijd en ga voor ‘goed genoeg‘ in plaats van perfect.

8/10 is goed genoeg

Perfectionisten hebben het best zwaar, ze streven naar iets dat niet haalbaar is. Als ze dan daadwerkelijk niet slagen, veroorzaakt dat stress en een naar gevoel. In hun ogen hebben ze gefaald. Daarom raden veel psychologen de gouden regel van 8/10 aan. Dat wil zeggen dat iets oké is als het goed genoeg is als het 8 op 10 is. Bij die regel wordt ervan uitgegaan dat je voor die extra 20% dubbel zoveel moeite moet doen dan voor de 80% die je al hebt. Besluit: dat is het niet waard.

Gelukkiger worden

Eens je dat principe leert aannemen, zal je ook veel gelukkiger zijn. Perfectie kost inspanning en tijd en het zorgt voor veel stress. We horen je al denken: ‘Als ik het niet perfect kan doen, dan doe ik het liever niet’. Denk eens na hoe de wereld zou zijn als iedereen zo dacht. Ga daarom voor relatieve perfectie; hoe kun jij volgens jouw capaciteit iets zo goed mogelijk doen. Je doelen zullen veel realistischer worden en jij zal er meer voldoening uithalen.

Bron: HLN, beeld: Shutterstock

Lees ook

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)