10 tips tegen rugpijn

Door De Redactie

Rugpijn is één van de vaakst gehoorde klachten; maar liefst 1,5 miljoen Belgen krijgen ermee te maken. Toch kun je met een goeie houding en enkele slimme trucjes heel wat leed voorkomen.

Zeg nee tegen rugklachten

Een warm bad kan wonderen doen wanneer je last hebt van je rug, want het ontspant je spieren. Maar wat helpt er nog bij rugklachten?

  1. Leg jezelf in een goede slaaphouding. Mensen met lage rugpijn slapen beter niet op hun buik, want dit zorgt voor een onnodige draaiing van je wervelkolom, met blokkades tot gevolg.  Door op je rug of zij te slapen veroorzaak je de minste last.
  2. Aangezien we gemiddeld zeven uur per nacht in ons bed liggen, is het zeker niet overbodig om te investeren in een degelijk hoofdkussen en een goede matras.
  3. Ook een goeie houding overdag is een must! Als je je schouders naar achteren en omlaag brengt en je kin lichtjes intrekt, heb je al een veel betere houding voor je rug.
  4. Hou je rug recht wanneer je iets optilt en hou zware voorwerpen zo dicht mogelijk tegen je lichaam.
  5. Vroeger kreeg je bij rugpijn de raad om te rusten. Dat is goed in het begin, maar na verloop van tijd is het essentieel om weer in beweging te komen en je rug wat te trainen met gerichte oefeningen. Sporten als zwemmen en yoga zijn ideaal om de rug sterk en soepel te maken. Wil je toch lopen, zorg er dan voor dat je goede schoenen hebt die de schokken opvangen.
  6. Neem elke dag de tijd om de inhoud van je handtas te bekijken. Denk na over wat je écht nodig hebt en sleur niet met een gigantisch gewicht aan overbodige spullen.
  7. Zorg ervoor dat de hoogte van je strijkplank, lavabo en aanrecht afgestemd zijn op je lengte. Ideaal zou zijn dat je ellebogen een hoek van 90° maken. Toch te laag? Spreid je benen een beetje, dan zak je vanzelf al wat centimeters.
  8. Zet de rugleuning in de auto enkele graden naar achteren. Zo oefen je minder druk uit op je tussenwervelschijven.
  9. Werk je graag in de tuin? Denk er dan aan om tijdens het planten of onkruid plukken te knielen. Zo kun je je onderrug recht houden.
  10. Een zitbal is echt beter voor je rug, als hij de goede maten heeft. Je bent verplicht om actief verticaal te zitten, waarbij je rugspieren constant moeten werken om in een mooie rechte houding te blijven zitten.

Tekst: Caro Bohets

Partner Content