10 tips voor een buik in balans
Samen met Activia
Pijn in je buik, een opgeblazen gevoel, krampen of moeilijk naar de wc kunnen… Gesputter in je buik is altijd vervelend. Als je klachten blijven duren, ga je natuurlijk beter naar je huisarts. Maar meestal kun je met goede leef- en eetgewoonten veel ongemakken voorkomen. Met deze tips hou je je darmen gezond.
-
Vezelrijk eten:
Met minstens 250 g groenten, fruit, peulvruchten en noten per dag zorg je voor een vlotte stoelgang Γ©n geef je de goede bacteriΓ«n in je darmen wat ze graag lusten. Zet om dezelfde reden ook elke dag volle granen (volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta…) op je menu.
-
Voldoende water drinken:
Voor de verwerking van al die vezels en een vlotte stoelgang hebben je darmen water nodig. Drink 1,6 tot 2 liter per dag.
-
Extra winderigheid voorkomen:
Gasvorming is een natuurlijk proces dat ontstaat als je darmbacteriΓ«n voedsel afbreken. Het is dus niet te vermijden. Je kunt er wΓ©l voor zorgen dat die winderigheid beperkt blijft. Met koolzuurhoudende dranken, kauwgom, roken of snel eten slik je extra lucht in, die voor een deel in je darmen belandt en dus weer naar buiten moet. Ook sommige voeding geeft veel gasvorming: gefrituurd eten, suiker, wit brood, en – helaas – ook gezonde dingen, zoals koolsoorten, rauwkost en fruit.
-
Goed kauwen:
Door goed te kauwen vermijd je niet alleen dat er veel lucht in je darmen terechtkomt, maar zorg je ook voor een betere vertering. De enzymen in je speeksel starten het spijsverteringsproces al op in je mond.
-
Vaste maaltijden:
Je spijsvertering heeft een soort interne klok. Dat merk je als de honger op een voorspelbaar uur toeslaat of als je op vast tijdstip naar het toilet moet. Je maag en darmen houden dus van regelmaat, probeer dit te respecteren door ook op vaste uren te eten.
-
Genoeg bewegen:
Een wandeling na je maaltijd en een dagelijkse portie beweging is ook goed voor je buik. Dit ‘masseert’ je darmen en verbetert de plaatselijke bloedsomloop, waardoor alles beter en vlotter werkt.
-
Rustig naar het toilet:
Stel je toiletbezoek niet uit als je aandrang voelt en haast je niet in het kleinste kamertje. Dat betekent echter niet dat je 10 minuten op het toilet moet doorbrengen.
-
Stress beperken:
Dat stress soms een pijnlijke of vervelende uitwerking op je darmen heeft, is geen toeval. Er bestaat namelijk zoiets als de hersen-darm-as, een verbinding van zenuwbanen tussen beide organen. Een extra reden dus om beter met stress te leren omgaan.
-
Lactose-intolerantie managen:
Als je moeilijk lactose verdraagt, hoef je niet per se alle melkproducten te vermijden. Probeer eens om ze tijdens of na een maaltijd te eten, of verspreid ze in de loop van de dag over kleine porties, dan verteren ze makkelijker. Of ga voor yoghurt: daarin zitten specifieke fermenten die de lactose van de yoghurt zelf helpen afbreken, waardoor je die misschien toch goed verteert.
-
Een voorraad gezonde tussendoortjes:
Haal genoeg darmvriendelijke etenswaren in huis. Als je jezelf met gezonde keuzes omringt, zul je daar op drukke of moeilijke momenten vanzelf naar grijpen. Zorg voor een goed gevulde fruitschaal, yoghurt in de koelkast, schaaltjes of zakjes met ongezoete noten, verse groenten die je makkelijk tussendoor kunt eten (wortels, paprika, komkommer, radijsjes…), vezelrijke crackers… Zet koekjes, snoep of frisdrank op een moeilijk bereikbare plaats (hoogste rek, voorraadkast in de garage…), want die brengen je alleen maar in verleiding.β
Activia is een yoghurt met een unieke mix van geselecteerde fermenten.