22 maart, Wereldwaterdag

Door De Redactie

Water is niet meer het smaakloze en saaie drankje van voordien. Het zit boordevol waardevolle voedingstoffen met vele voordelen en positieve effecten waar iedereen iets uit kan halen.

Tips en weetjes over water:

Kies het juiste water

Gestresseerd en chaotisch

ben jij vaak geïrriteerd, vermoeid, zenuwachtig of onrustig? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een tekort aan magnesium. Drink water waarvan het magnesiumgehalte rond de 100mg/l ligt of een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid bevat.

Goede keuzes: Hépar, Contrex, Badoit, Rozana

Goed voor de lijn

Water kan er voor zorgen dat je gewicht verliest als je het combineert met een evenwichtig dieet. Drink eerst en vooral water om afvalstoffen af te drijven en om je maag te vullen. Het helpt ook om water uit te kiezen dat rijk is aan calcium en magnesium want dit biedt mineralen die vaak ontbreken in caloriearme diëten.

Goede keuzes: Contrex, Hépar, Courmayeur, Vitalinéa, Vittel

Voor sterkere botten

drink water met meer dan 150 mg calcium per liter. Dit kan melk aanvullen of vervangen en zo neem je ook minder calorieën in. Calciumrijk water kan ook osteoporose voorkomen, vooral als je weinig kaas eet en melk drinkt.

Goede keuzes: Danone Activ, Valvert, Vittel

Sportief en moeilijk verterend

Bruisend water is rijk aan bicarbonaat dat het herstel van atleten bevordert en spierkrampen voorkomt. Daarnaast voorkomt het ook een opgeblazen gevoel na een zware maaltijd door maagzuren te neutraliseren en zo het legen van de maag te versnellen. Drink ook niet teveel bruisend water want het bevat veel zout en het is niet geschikt voor hypertensie.

Goede keuzes: Bru, Vichy Celestine, Badoit

Kindjes en toekomstige mama’s

Kies water met een laag mineraalgehalte dat zuiver is, weinig zout bevat, nitraatvrij is en waar weinig fluor in zit.

Goede keuzes: Spa, Chaudfontaine Wattwiller, Volvic, Evian, Valvert

6 tips voor het drinken van water

 1. Beperk jezelf niet tot het drinken van 1 merk maar varieer in je keuze. Vooral als het water rijk is aan het één of ander element is dit belangrijk want zo voorkom je overbelasting. Zwak gemineraliseerd water kan je dan weer wel elke dag consumeren.
   
 2. Als je uit de fles drinkt, versnel je de verspreiding van bacteriën. Daarnaast loop je het risico dat je evenveel lucht als water inneemt wat voor spijsverteringsproblemen zorgt. giet je water dus over in een glas of kan.
   
 3. Zelfs als je trouw bent aan een calciumrijk water kan je niet alle zuivel uit je dieet bannen. Water mag niet de enige bron aan mineralen zijn.
   
 4. Hoe zit het met de filterende waterkan ? Deze speciale karaf heeft een filter waardoor kraantjeswater stroomt en gezuiverd wordt. Dit vervangbare patroon bevat actieve kool en verwijdert de chloorsmaak. Het vermindert ook kalksteen dat niet gevaarlijk is voor onze gezondheid maar wel voor onze huishoudelijke apparaten. "Dit is een goed proces , zegt Dr Cohen , een voedingsdeskundige , als we de filter om de 3 weken vervangen en de kan altijd schoon houden. "
   
 5. Om de smaak van leidingwater te verbeteren doe je het volgende: zet het water in de koelkast met een paar druppels citroen. De smaak en de geur van chloor zal zo verdwenen zijn!
   
 6. Water met een smaakje bevat natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen en suiker of zoetstoffen. Het lijkt soms meer op een sapje of frisdrank waardoor je het niet kan meetellen bij de dagelijkse opname van 1,5 liter "zuiver" water.

Tekst: Pauline Albala Garcia

Partner Content