Dit zijn de 4 universele geboden van geluk

Door De Redactie

Kleine gelukstips zijn heel individueel, maar toch bestaan er enkele universele wetten van het geluk: dingen die iedereen, overal ter wereld en altijd gelukkig maken. Leo Bormans, Ambassadeur van het Geluk en auteur van het boek ‘Geluk. The World Book of Happiness’ legt uit:

1. Omring je met andere mensen

Wereldwijd met stip op nummer één in wat ons gelukkig maakt: een kwaliteitsvolle relatie met andere mensen.

Leo Bormans: “Dat gaat om je partner, maar ook om familie, buren, collega’s… De kwaliteit van jullie relatie, de tijd en aandacht die jullie elkaar geven: dat bepaalt je geluksgevoel. Pas op, zo’n kwaliteitsvolle relatie is niet evident. Vorige maand publiceerde de VRT nog een onderzoek waaruit blijkt dat 58 procent van de Vlamingen zich eenzaam voelt. En bij de 18- tot 25-jarigen ligt dat getal nog veel hoger: 77 procent. Een hallucinant cijfer vind ik dat voor een groep die voortdurend via z’n smartphone in contact is met ‘vrienden’. Ze zijn altijd in groep, maar kunnen als het erop aankomt bij niemand terecht. Mijn tip is dus: investeer in andere mensen, en niet op Facebook. Hoeveel mensen zeggen op het einde van hun leven niet: had ik maar meer tijd genomen voor vrienden en familie, had ik mijn kinderen maar groot zien worden. Dat is een keuze die je maakt: neem de kwaliteit van je relaties onder de loep en sta open voor andere mensen en nieuwe vriendschapsrelaties. Durven praten met mensen op een terras en in de trein, een praatje slaan in de winkel: dat is het wapen in de strijd tegen eenzaamheid.”

2. Vervang ‘moeten’ door ‘willen’

Gelukkige mensen verkeren vaak in een ‘flow’: ze bloeien open in wat ze doen –hun job, vrije tijd – en zien het als een uitdaging zonder dat hen dat overweldigt.

Leo Bormans: “Die flow heeft eigenlijk alles te maken met het verschil tussen moeten en willen. Móét je de kinderen straks nog naar de muziekschool brengen? Nee, wíl het, omdat het leuk is dat ze muziek leren, en doe dat fluitend. Gelukkige mensen nemen hun leven in handen en maken keuzes, ze wíllen dingen in plaats van ze te moeten. Natuurlijk krijg je ook af te rekenen met tegenslag, maar daar leer je mee omgaan.”

3. Geef aan anderen

Zorgen voor een ander, zelfs wanneer je daarmee jezelf materieel benadeelt, maakt gelukkiger dan wanneer je enkel en alleen aan jezelf denkt.

Leo Bormans: “Vrijwilligerswerk doen is een gouden tip. Delen met anderen maakt altijd gelukkig, dat weten we heel zeker. Het heeft te maken met dat verschil tussen moeten en willen: wie gaat bijklussen voor extra geld is minder gelukkig dan wie vrijwilligerswerk gaat doen in het bejaardentehuis.”

4. Uit je emoties

Recent onderzoek toonde het belang van mixed emotions. In elk leven is er naast geluk ook pijn en verdriet. Wie ze beide kan benoemen, is gelukkiger dan wie dat niet kan.

Leo Bormans:Woorden vinden voor verdriet én geluk is cruciaal. Dat kun je leren. Je openstellen, durven zeggen dat je verdriet hebt, en ook durven aangeven dat het goed gaat, natuurlijk. Want niemand wil altijd bij klagende mensen zitten. De beste manier om gelukkig te worden, is je omringen door gelukkige mensen.”

Uit Libelle Magazine 29/3682. Beeld: Gettyimages

Partner Content