AANDACHT! 5 tips om je publiek naar je te laten luisteren

AANDACHT! 5 tips om je publiek naar je te laten luisteren
2010 --- Woman shouting through megaphone --- Image by © Tetra Images/Corbis

Er zijn weinig dingen zo eng als spreken in het openbaar. Hoe vang je de aandacht van je toehoorders en vooral: hoe houd je ‘m vast?

Maak het persoonlijk. Wat het onderwerp ook is, mensen reageren het best op een spreker die een persoonlijke boodschap brengt. Gebruik voorbeelden uit de praktijk en zelfs uit je eigen leven. Zo voelen de luisteraars zich verbonden met je.

Maak je niet druk om foutjes. Elke spreker maakt wel eens een fout; de meeste mensen horen dat niet eens. En daarbij, missen is menselijk. Een foutje kan het ijs zelfs breken en de sfeer wat gemoedelijker maken. Daarom mag je ook gerust toegeven dat je zenuwachtig bent.

Gebruik korte zinnen en spreek een kwart langzamer dan normaal. Las regelmatig een spreekpauze in. Het geeft je extra tijd om na te denken over wat je wilt zeggen en je bent ook een stuk duidelijker voor je publiek.

Pik er één persoon uit. Zoek in de zee van hoofden naar één vriendelijk gezicht en richt je presentatie naar hem of haar. Stel je voor dat jullie samen een informeel babbeltje slaan. Wissel tijdens uw toespraak af en toe van persoon.

Houd het kort, want less is more. Verras je publiek en blijf net iets korter aan het woord dan ze hadden verwacht.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)