Belgische vrouwen kruipen het vroegst in bed

Door De Redactie

Uit onderzoek blijkt dat elk land verschillende slaappatronen heeft. Spring jij ’s morgens gezwind uit bed of heb je minstens één tas koffie nodig om wakker te worden? In dat laatste geval verhuis je best naar Spanje, want daar slapen vrouwen het langst!

Elk land heeft zijn eigen slaapgewoontes. De universiteit van Michigan slaagde erin deze patronen bij meer dan 10.000 mensen bloot te leggen. Ze gebruikten de app Entrain, die vaak wordt gebruikt om een jetlag te bestrijden, om gegevens van over heel de wereld te verzamelen. Naast leeftijd, geslacht en woonplaats moesten de app-gebruikers ook ingeven om welk uur ze gaan slapen en wanneer ze opstaan.

De wetenschappers kozen 20 landen uit, waarvan ze veel gegevens hadden. Ook België, Frankrijk, Nederland en Spanje komen voor in de lijst. Daaruit bleek dat een aantal zaken overal hetzelfde zijn. Zo slapen vrouwen overal gemiddeld langer dan mannen. De leeftijd bepaalt ook grotendeels wanneer mensen gaan slapen. Oudere mensen en kinderen staan vaak op bij het krieken van de dag, terwijl tieners en volwassenen zich graag nog eens omdraaien, als ze er de kans toe krijgen.

Schone slaapsters

Wat blijkt verder? Belgische vrouwen kruipen het vroegst in hun bed, zo rond 22.30 uur. Ze zijn er ook het vroegst weer uit, meestal voor of rond 7 uur. Dat zorgt ervoor dat we toch mooi onze 8 uur slapen halen. Vrouwen uit Nederland gaan gemiddeld een halfuur later slapen en staan ook een halfuur later op. In Australië en Amerika zijn het dan weer vooral de mannen die goed vroeg uit de veren zijn.

De échte schone slaapsters, dat zijn de Spaanse dames. Zij kruipen meestal onder de wol rond middernacht en blijven tot 8 uur liggen. Ook Mexicaanse vrouwen en dames uit de Emiraten slapen graag wat langer.

Word je moe van ons Belgisch slaappatroon? Dan kun je altijd naar Spanje verhuizen!
Bron: Nina, beeld: shutterstock

 

Lees ook:
Bewezen: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Partner Content