Bewezen: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Door De Redactie

Je vriend is al even op terwijl jij je liefst nog eens omdraait. Klinkt dat herkenbaar? Volgens onderzoeker Jim Horne die verbonden is aan het Loughborough University’s Sleep Research Centre hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen, omdat hun hersenen complexer zijn.

Vrouwen hebben langere rustpauzes nodig dan hun partner. Dat bleek na een onderzoek dat werd uitgevoerd bij 210 mannen en vrouwen. Daaruit bleek dat een tekort aan slaap meer invloed heeft op een vrouw dan op een man. Vrouwen zouden sneller gevoelens van angst, depressie en vijandigheid ervaren bij een slaaptekort.

Hoe komt het dat vrouwen meer slaap nodig hebben? Twee redenen. “De hersenen van de man en de vrouw zitten niet op dezelfde manier in elkaar. Vrouwenhersenen zijn complexer en daarom hebben ze meer behoefte aan slaap”, zegt professor Horne. Vrouwen multitasken vaker en daarom hebben hun hersenen meer tijd nodig om te herstellen. Het gaat wel om een klein verschil van zo’n 20 minuten slaap per nacht. Uiteraard is dat ook individueel en heeft de ene vrouw al wat meer nodig dan de andere.

Er is ook een uitzondering. De mannen die een job uitoefenen waarbij ze vaak beslissingen moeten nemen, en hun lateraal denken vaak gebruiken, hebben ook meer slaap nodig dan de gemiddelde man, volgens de professor.

Meer lezen over slapen? Waarom vallen vrouwen moeilijker in slaap dan mannen?
Ontdek hier tips om rustiger te slapen.

Bron: Metro

Partner Content