50 of ouder? Laat deze 5 dingen regelmatig controleren

50 of ouder? Laat deze 5 dingen regelmatig controleren
©GettyImages

Het is niet omdat je niets voelt, dat je niets moet laten controleren. Vanaf je 50ste maak je minder oestrogenen aan en dat kan gevolgen hebben voor je lichaam. Daarom kun je maar beter een aantal zaken regelmatig laten checken.

De overgang is niet weg te steken: je krijgt opvliegers, een wisselvallig humeur,… Maar ook je lichaam verandert. De verlaagde productie van oestrogeen heeft soms serieuze gevolgen. Zo is er de kans op brozere botten, haaruitval, blaasontstekingen,… groter dan voordien. Je kunt zelfs hart- en vaatproblemen krijgen.

Volgens Pauline Ottervanger, gynaecoloog van het HagaZiekenhuis in Den Haag, zou elke vrouw rond de vijftig zicht moeten laten controleren op:

  • cholestorol
  • schildklierfuncties
  • glucosegehalte
  • vitamine D
  • bloeddruk

Er worden te veel klachten weggewuifd als ‘overgangsklachten’, maar het is wel belangrijk dat we hartklachten, onregelmatige bloedingen en andere problemen laten controleren door een arts.

Pauline’s overgangsboeken

Samen met haar collega Wilma Smit, gynaecoloog en overgangsspecialist in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, schreef Pauline Ottervanger twee interessante boeken over de overgang: Menoblues en Menoproof.

Uit: Margriet.nl / Foto: Getty Images

Meer vragen over de overgang? Hier vind je antwoorden:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)