Ben jij de jongste zus of broer? Dan ben jij het favorietje!

Door Celine Werner

Tijdens je jeugdjaren afdankertjes van de oudste kinderen moeten dragen. Leuk is dat niet. Gelukkig zijn er niet enkel nadelen voor de laatstgeborenen, want uit onderzoek blijkt dat de jongsten vaak het favorietje van de ouders zijn.

Brigham Young University deed een onderzoek bij 300 gezinnen met telkens twee tieners. Er werd hen gevraagd om de relatie met hun ouders te omschrijven. Als het jongste kind het gevoel had dat het een voorkeursbehandeling kreeg (en dat kwam dikwijls voor), werd de band met de ouders meteen sterker. Wanneer dit niet zo ervaren werd, had dit een negatieve neerslag weerslag op hun verstandhouding. Kortom: wie er zelf rotsvast van overtuigd is dat hij of zij de lieveling is, zorgt er zo onbewust voor dat de anderen dit ook zullen vinden.

Sociale vergelijking

Bij de oudere zoon of dochter was er totaal geen effect op de relatie merkbaar. Hoe we dit kunnen verklaren? Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de sociale vergelijking. Jongere kinderen gaan zichzelf veel vaker vergelijken met de oudere nakomelingen van de familie.

“Het is natuurlijk niet zo dat oudere kinderen zichzelf nooit gaan vergelijken,” zegt onderzoeker Alex Jensen. “Het komt alleen veel minder frequent voor dat ouders zeggen: ‘waarom lijk je niet meer op je jongste broer of zus.’ Het is vaker andersom.”

En er is nóg meer aan het licht gekomen na wat speurwerk op de oogappels. Want de laatstgeborene zou vaak ook speelser en grappiger zijn. Goed bezig, benjamins!

Ook interessant:

Partner Content