Bewezen: een tuin doet je langer leven

Door De Redactie

Tijd doorbrengen in het groen, is volgens een recente studie goed voor body en mind. Het heeft ook een positief effect op ons sociaal leven. Een mooie tuin is heel uitnodigend. Laat die bbq’s en tuinfeestjes dus maar komen.

Onderzoekers van de universiteit van Harvard volgden meer dan 10.000 vrouwen gedurende acht jaar. Tijdens de studie stierven zo’n 8.604 proefpersonen. Wat bleek? De vrouwen die in de stad woonden zonder groene omgeving, liepen 12% meer risico om vroegtijdig te sterven dan de vrouwen die in groenere zones woonden. Vrouwen uit natuurlijkere omgevingen hadden 34% minder kans om te overlijden aan ademhalingsziekten. Ook nam het risico om te sterven aan kanker af met 13%.

Bij de studie werd ook rekening gehouden met andere sterftefactoren zoals leeftijd, ras, etniciteit, nicotinegebruik en sociaal-economische status. “De kracht van deze studie ligt in het feit dat we groene omgevingen bestudeerden, terwijl we ook rekening hielden met individuele deelnemers en hun karakteristieken”, zegt onderzoeker Bonnie Joubert.

Groen maakt  je gelukkig

Waarom een tuin precies je gezondheid verbetert is niet helemaal duidelijk. De onderzoekers denken dat zaken zoals een betere luchtkwaliteit een rol spelen. Ook hebben mensen met groene vingers vaak een beter gevoel van welzijn. Je overlevingskans stijgt met 30% als je regelmatig tijd doorbrengt in je tuin volgens de onderzoekers. De groene omgeving zou ook een positief effect hebben op mensen met een depressie.

“Wie een tuin heeft, is vaak actiever en het betekent ook vaak een boost voor sociale contacten. Planten hebben niet alleen een positief effect op de klimaatverandering, ze kunnen ook ook wonderen doen voor je gezondheid”, luidt het bij de onderzoekers.

Bron: Times of India, Goed Gevoel, Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Partner Content