woman relaxing online on sofa reading some papers

Bingewatchen: dit doet het met onze jongvolwassenen

Door Rani Merckx

Tv-series zijn hipper dan ooit. Geen mens die nog gek opkijkt als je heel wat uren verslijt voor de buis, en de ene aflevering na de andere bekijkt. Maar dat is niet zonder gevolgen…

Nefast voor je nachtrust

Uit het doctoraatsonderzoek van KUL-student Liese Exelmans is gebleken dat wie regelmatig bingewatcht, oftewel meerdere afleveringen van één tv-serie in één ruk bekijkt, slechter slaapt en meer kans loopt op vermoeidheid, en zelfs slapeloosheid. Een opkomend fenomeen dat voornamelijk twintigers treft.

Mentale opwinding

Van de 423 jongeren, tussen 18 en 25 jaar, bingewatcht zo’n 80 procent. 25 procent doet het enkele keren per maand, en maar liefst één op vijf meermaals per week. Maar het probleem ligt niet bij de slaapduur van de jongvolwassenen.

“Het merendeel van de ondervraagden slaapt bijna acht uur per nacht. De kwaliteit van de nachtrust is wél beduidend slechter”, vertelt onderzoekster Liese Exelmans. En daar is de mentale opwinding, die populaire series zoals ‘Game of Thrones’, ‘Breaking Bad’ en ‘House of Cards’ teweegbrengen, de boosdoener.

Cliffhangers

“Tv-makers van populaire series proberen je echt aan series te binden. Omdat je meerdere seizoenen meeleeft met personages, ken je hen door en door, ontstaat er een band en ben je voortdurend benieuwd naar wat hen verder zal overkomen. Bovendien eindigt elke aflevering met een cliffhanger. Daardoor ben je geneigd te blijven kijken, en ga je vaak later slapen dan voorzien”, vertelt Lieses promotor, professor Jan Van den Bulck.

Bron: deredactie. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Partner Content