Confronterend filmpje: het leven door de ogen van een autistisch iemand

Door De Redactie

Vandaag is het Wereld Autismedag. Dé dag waarop we stilstaan en nadenken over autisme in onze samenleving. Duik via het filmpje twee minuten in het leven van Carly Fleischmann en ervaar hoe het is om aan autisme te lijden.

Gezellig een glaasje drinken in een café, het lijkt je zo eenvoudig? Wel, het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De 17-jarige Carly toont aan dat de meest eenvoudige dingen in het leven niet zo eenvoudig zijn als je autistisch bent.

‘Wil je een warme chocolademelk of een glaasje fruitsap?’ vraagt Carly’s vader. Het autistisch meisje wil graag een koffie, maar ze kan zich niet uitdrukken. Ze krijgt uiteindelijk warme chocolademelk.

Dit filmpje is gemaakt door het jonge meisje en haar vader. Op het einde van het filmpje schrijft ze: ‘Iedereen heeft een innerlijke stem. Ik heb dé manier gevonden om die van mij te uiten.’

Ontdek het verhaal van Carly

Op 2-jarige leeftijd werd autisme gediagnosticeerd bij Carly. Het meisje behaalde niet hetzelfde niveau als haar tweelingzusje Taryn of andere leeftijdsgenoten. Ze kon niet stappen, spreken of eten als een ander kind. Carly zat gevangen in haar eigen lichaam en wist met haar doen en laten geen blijf. Maar haar ouders gaven niet op. 

Jarenlang betaalden ze voor verschillende gedrags-en spreektherapieën en therapeuten. Maar ondanks alle moeite en tijd, boekte het autistisch meisje weinig vooruitgang.Tot op een dag de 11-jarige Carly uit het niets woorden als help, hurt en teeth typte op een laptop. 

Een doorbraak in de situatie van het meisje! Zonder dat haar ouders en therapeuten haar woorden aanleerden, kon Carly woorden spellen en zinnen vormen. Tijdens het verbeteren van haar motorische achterstand, leerde ze verschillende woordjes uit het hoofd die op de foto's stonden geschreven.

De wereld ging open voor het jonge meisje. Ze kon eindelijk, via haar computer, met haar familie en vrienden communiceren. Haar omgeving leerde na elf jaar Carly kennen hoe ze echt is: een doodgewoon meisje die net als elk ander kind wil zijn.

Carly is nu 17 jaar oud en geeft op haar blog advies aan ouders die autistische kinderen of familieleden hebben. Waar experten vragen stelden, gaf het meisje duiding. Ze geeft inzicht waarom autistische mensen bepaalde zaken doen als zichzelf slaan, op de tafel kloppen of roepen. Carly is ook op sociale media als Facebook en Twitter zeer actief. Ze sprokkelde al duizenden fans samen.

Hoe stil haar stem eens was, zo sterk en ontroerend het nu is.

Partner Content