© Getty Images

Goeie vraag: mag je het coronavaccin en griepvaccin tegelijk laten zetten?

Door Jolien Thieleman

De coronacijfers stijgen en ook het griepseizoen komt er weer aan. Binnenkort zullen er dus weer heel wat vaccins worden genomen. Mag je zo’n coronavaccin en griepvaccin tegelijk laten zetten?

Vaccinatie tegen griep en Covid-19

Tegen covid en griep zijn er aparte vaccins, zo staat te lezen op de website laatjevaccineren.be van de Vlaamse overheid. Beide beschermen ze tegen ernstig ziek worden, maar die bescherming vermindert na een aantal maanden.

Daarom wordt aangeraden om je opnieuw te laten vaccineren in de herfst, voor er meer besmettingen met covid en griep de ronde doen. Bovendien circuleren er andere types virussen, waardoor de samenstelling van de vaccins wordt aangepast.

Coronavaccinatie en griepvaccinatie op hetzelfde moment?

Het coronavaccin en griepvaccin kan op hetzelfde moment worden gegeven. Ze worden dan op twee verschillende plaatsen op je lichaam gezet (een per arm, bijvoorbeeld). De bijwerkingen zijn bijna altijd mild, maar je kunt wel wat meer koorts of spierpijn hebben dan als je de vaccins apart krijgt.

Laat je de vaccins liever apart zetten? Dat kan uiteraard. Idealiter laat je je dan eerst vaccineren tegen covid. De Vlaamse overheid verwacht immers dat besmettingen met Covid-19 sneller de ronde zullen doen dan griep.

Waar en wanneer?

Je maakt bij je huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige een afspraak voor zowel een Covid-19- als een griepvaccin. Dat kan vanaf midden september, om je tijdig te laten vaccineren:

  • Coronavaccinatie gebeurt best voor eind oktober om de toename van Covid-19-besmettingen voor te zijn.
  • Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober. Griep doet meestal aan het eind van het jaar of aan het begin van het volgende jaar de ronde. Het vaccin tegen griep beschermt pas goed na twee weken.

Meer informatie vind je op de website laatjevaccineren.be, bij je huisarts of apotheek.

Lees ook:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content