Daarom draag je best (dagelijks) een zonnebril!

Door Celine Werner

Bij warm weer steek je standaard je zonnecrème, bikini en badhanddoek in je tas. Maar de zonnebril daarentegen wordt vaak vergeten. En toch zou je zeer voorzichtig moeten zijn, want veel mensen weten niet hoe slecht te veel zonlicht is voor de ogen.

Wist je dat uv-straling zelfs permanente schade aan de ogen kan veroorzaken?

Staar en maculadegeneratie

Twintig procent van alle staar (vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt) wordt namelijk veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling. Ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (donkere vlek middenin het zicht) wordt genoemd als gevolg van het niet beschermen van de ogen.

Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Dus onderschat het nut van een goede zonnebril niet.

Let op: kinderogen zijn extra kwetsbaar, doordat de pupillen groter zijn en de ooglenzen minder beschermend pigment bevatten.

Hierop moet je letten als een zonnebril koopt

Waar je op moet letten als je een zonnebril aanschaft?

  • Het is belangrijk dat ie een uv-filter heeft; de meeste zonnebrillen zijn daarmee uitgerust.
  • Daarnaast zou je op het CE-stickertje op de bril moeten letten, dat geeft de donkerte van de glazen aan. Je opteert best voor een bril met CE-nummer 3: die glazen zijn voor 75 procent donker, en dat is voldoende voor de Belgische zon.

Zonnebrillen: leuke tips

Vermijd je dit (broodnodige) accessoire, omdat het voortdurend van je neus schuift? Dan zal deze tip vast wel van pas komen!

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Partner Content