Woman with constipation or diarrhoea sitting on toilet with her blue pajamas down around her legs; Shutterstock ID 363998534

Daarom krijg je vaker een blaasontsteking tijdens je menopauze!

Libelle & Uri-Cran

Een blaasontsteking is geen lachertje. De vervelende kwaaltjes die het met zich meebrengt, kunnen voor heel wat ongemak zorgen. En het lijkt wel dat een blaasontsteking je, eenmaal je in de menopauze bent, vaker velt. Wel, dit ligt aan de basis:

1 vrouw op 2 kampt met een urineweginfectie in haar leven. 1 op 5 heeft last van herhaaldelijke blaasontstekingen en dat zelfs zo’n 2 à 3 keer per jaar. Bij vrouwen boven de 65 ligt dat cijfer nog hoger. Het kwaaltje komt dus vaak voor. Sterker nog, van alle klachten waarmee vrouwen naar de huisarts gaan, staat een urineweginfectie op nummer één.

Hoewel een blaasontsteking in de meeste gevallen wel onschuldig is, zorgt de aandoening voor onaangename bijwerkingen. Hoe meer jaren er op de teller staan, hoe frequenter het terugkomt, zo blijkt. Daar is een logische verklaring voor:

Lagere oestrogeenspiegels

Na de menopauze produceren vrouwen minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen). De lagere oestrogeenspiegels maken de kans op een ontsteking groter.

Ook je vaginale afscheiding vermindert, waardoor je vagina droog en minder zuur wordt. En laat dat net zijn wat je voordien beschermde tegen tal van bacteriën. Het is meestal de E coli bacterie die verantwoordelijk is voor een blaasontsteking. Deze bacterie komt zowel bij mannen als vrouwen voor in de darmen. Wanneer deze bacterie via de plasbuis in de blaas terechtkomt, hecht ze zich aan de blaaswand, vermenigvuldigt ze zich en ontstaat er een ontsteking.

Op die manier ontstaan er heel wat uiteenlopende klachten, zoals:

 • branderig gevoel bij het plassen,
 • je moet vaker plassen, of zo voelt het toch aan,
 • lage rug- of buikpijn,
 • je plast kleine hoeveelheden per keer,
 • je urine is troebel en heeft een onaangenaam geurtje,
 • soms is er ook sprake van vaginale klachten: irritatie of verhoogde secreties, jeuk,
 • ….

7x dit kun je ertegen doen

Dat is even slikken, toch? Gelukkig kun je het leed zelf wat verzachten, of nog beter: voorkomen!

 1. Véél drinken: tot wel 1,5 à 2 liter per dag.  Het vocht spoelt je blaas schoon en verhindert de bacteriën om te gaan woekeren.
 2. Goede toilethygiëne: ga om de drie à vier uur plassen en reinig na een toiletbezoek altijd van voor naar achter.
 3. Neem voldoende tijd tijdens het plassen. Wacht lang genoeg tot je blaas volledig leeg is.
 4. Plassen na het vrijen is prima om het urinekanaal snel te reinigen.
 5. Draag katoenen ondergoed en geen te strakke kleren. Synthetische stoffen zijn een broeihaard voor bacteriën.
 6. Kies ongeparfumeerde producten voor persoonlijke hygiëne.
 7. Grijp niet onmiddellijk naar antibiotica.

Gezien de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica moeten we andere oplossingen vinden om urineweginfecties tegen te gaan. Uri-Cran®Forte, een preparaat dat xyloglucaan, gelatine, Hibiscus en Propolis bevat, is zo’n alternatief.

Uri·Cran®Forte vermindert niet alleen de symptomen van een blaasontsteking, het kan ook voorkomen dat je hervalt (doordat het ervoor zorgt dat de bacteriën zich moeilijker kunnen aanhechten). Uri·Cran® is het meest aanbevolen OTC merk door artsen en apothekers voor urineweginfecties. Voor meer informatie, ga naar uri-cran.be

Duren je klachten toch langer dan een week duren of merk je 48 uur na het innemen van Uri·Cran®Forte nog steeds geen verbetering? Dan is een bezoek aan je huisarts zeker aangeraden.