De gezonde effecten van groenten en fruit

Door De Redactie
Er wordt ons om de oren geslaan met het belang van groenten en fruit. Maar welke groenten zijn nu eigelijk goed voor welk soort problemen?

Het is week van de diëtist. Van 29 maart tot 2 april zetten maar liefst 200 deelnemende diëtisten hun deuren open voor alle geïntresseerden. De ideale gelegenheid om, na afspraak, vrijblijvend kennis te maken met de manier van werken. De lijst van deelnemende diëtisten vind je op www.dietistenvereniging.be.

Algemeen gezien zijn verse groenten en fruit gezond voor ons lichaam, maar wist u dat ze het risico op kanker verlagen en zelfs kanker in zijn ontwikkeling helpt stoppen?

Anti-kanker middel

zwarte frambozen: Proeven op proefdieren hebben bewezen dat zwarte frambozen kanker in de mond, slokdarm en darmen remmen. Als er bij jou dus een risico om slokdarmkanker te krijgen is, is het eten van zwarte frambozen een goede zet. Er wordt vermoed dat zwarte frambozen in de cellen inwerkt en zo de oxidatieve stress in cellen reduceert en DNA schade verlaagt.
Rauwe groenten zoals broccoli, spruitjes, kool en bloemkool verlagen het risico op blaaskanker met 40%. Deze groenten bevatten allemaal isothiocynates (ITCs). Helaas gaan bij het koken 60% tot 90% van de ITCs verloren, dus rauwe groenten zijn veel gezonder.

Sterke botten

Sterke botten krijg je door Vitamine C, vitamine K en magnesium. Melk staat bekend voor de werking op de botten, maar groenten en fruit bevatten ook veel van deze botversterkende middeltjes. Rode kool bevat 60mg vitamine C, Bloemkool 73mg en Peterselie zelfs 125mg. Prinsessenbonen en aardappelen zijn goed voor het magnesiumgehalte, en groene bladgroenten zoals spinazie zijn dan weer goed voor de vitamine K.

Bloeddruk

Groenten en fruit zitten ook vol Kalium, een belangrijke voedingsstof voor het regelen van de bloeddruk. Mensen merken pas dat er iets mis is met de bloeddruk als het al te laat is; zeker als je een druk en onregelmatig leven leidt (en geef toe, hebben we dat niet allemaal?) is het belangrijk om gezond te eten en vooral veel groenten en fruit in je eetgewoonten te voorzien. Plantaardige producten bevatten al sowieso minder vet en zout en bevatten geen cholesterol. Bonen en peulvruchten zijn een aanrader, maar niet in blik. Als je de bloeddruk wil verlagen kan je wel je toevlucht nemen tot verse of diepgevroren soorten groenten zoals broccoli, wortelen, aardappelen, tomaten en mais.
Eet je liever fruit? Dan zijn bananen, sinaasappelen, appelen, peren, pompelmoes, aardbei, mango en papaya goeie keuzes. Zoals je ziet zijn heel wat groenten en fruit goed voor de bloeddruk. Je kan dus genoeg variëren.

Concentratie

Om het met een rijmpje te zeggen: ‘Leef je uit met groenten en fruit’. Je hersenen hebben veel energie nodig en een gezonde, evenwichtige voeding helpt om je beter te kunnen concentreren, en geven je een gelukkiger gevoel. Zogenaamde fruitsuikers zijn pure brandstof voor de hersenen. Vitamines E, B6 en opnieuw de vitamine C leveren een positieve bijdrage aan de algemene functies van de hersenen.
Aarbeien, kiwi’s, abrikozen, ananas, kersen, appels bevatten al deze vitaminen en ook boerenkool geeft je nieuw concentratievermogen.

Gewicht

Het is gemakkelijker om op gewicht te blijven wanneer er voldoende groenten en fruit op het menu staan, Je krijgt sneller een voldaan gevoel door de vele vezels, waardoor de neiging om te gaan snoepen minder groot is. Er gaat dus niets boven een fris fruitslaatje als alternatief voor ongezonde tussendoortjes.

Partner Content