kersttruc van Annelies

De kersttruc van Annelies: detox-dag

Ik plan geregeld een detox-dag in. Goed om de afvalstoffen die zich opgehoopt hebben in je lijf, te verwijderen én om je organen wat rust te gunnen. Want met knallende champagnekurken en verrukkelijke kerstbuches in het vooruitzicht, kan het geen kwaad om het de dagen ervoor (én erna) wat gezonder aan te pakken.

 

kersttruc Annelies

De kersttruc van Annelies

 

Lauw water met citroen: een boost voor je lever

7 uur: water met citroen

Ik start elke dag met een glas lauw water met een scheut citroen erin. Echt lekker is het niet, maar het geeft je lever een geweldige boost. Bij veel mensen draait die lever maar op halve kracht, terwijl die net goed moet werken om afvalstoffen te verwijderen (en zeker die alcohol straks aan de feesttafel!).
Nog ingrediënten die je lever stimuleren zijn rode bieten en artisjokblaadjes.

 

De allerlekkerste start van de dag: home made cruesli van Rens Kroes

7.30 uur: home made granola met fruit

Rens Kroes, het mooie zusje van fotomodel Doutzen Kroes, is al jaren aanhanger van een happy en healthy lifestyle. Ik kwam op haar blog terecht toen ik op zoek was naar een gezond ontbijt. Haar zelfgemaakte cruesli of granola is on-waar-schijn-lijk lekker en gezond. Ik maak ‘m klaar voor een hele week en eet er ‘s morgens vers fruit bij. Denk trouwens niet: ‘de komende dagen ga ik al (te) veel eten, ik zal nu mijn ontbijt maar overslaan’. Het is heel belangrijk om ‘s morgens je spijsvertering én vetverbranding op gang te brengen.

 

Groene thee: een stuk gezonder dan zwarte thee!

Voormiddag: groene thee

Ik drink sowieso geen koffie, maar wel veel zwarte thee met citroen. Op detoxdagen vervang ik die door groene thee omdat die gezonder is. Zwarte en groene thee zijn van dezelfde plant afkomstig, maar het verschil zit ‘m in het verwerken van de blaadjes: die van groene thee worden meteen gedroogd, die van zwarte thee worden gefermenteerd (en dus aan zuurstof blootgesteld). De natuurlijke stoffen in groene thee worden daardoor beter bewaard en zijn een boost voor je immuunsysteem, maag en darmen.

 

Avocado met koriander: een hemelse combinatie

12 uur: avocado-lunch

Een makkelijke én gezonde lunch: avocado, kerstomaatjes, eventueel wat geitenkaas, verse koriander, een flinke scheut olijfolie en wat grof zeezout erover en klaar. Een avocado en koude olijfolie (extra vierge, eerste persing) bevatten goeie (onverzadigde) vetten. Bovendien zitten er in een avocado genoeg calorieën om de namiddag door te komen zonder suikerdip. Zo’n ‘pure avocado’-lunch zorgt er vooral voor dat je spijsvertering niet extra belast wordt en dat je niet te veel afvalstoffen (suiker, bewaarmiddelen, voedingsadditieven etc.) naar binnen krijgt.

 

Ga aan de slag met gember en maak er thee of sapjes van

Namiddag: gembersapje of gemberthee

Ik vind gember niet alleen bijzonder lekker, het is ook ontzettend goed voor je spijsvertering en heeft een zuiverende, ontstekingsremmende kracht. Je kunt van gember heel makkelijk thee maken (= een knolletje gember raspen, aan de kook brengen in water, even laten trekken en daarna zeven) of een gembersapje (= stukje gemberwortel van halve centimeter, een stuk of vier wortels en een halve appel in de centrifuge). Je hebt voor zo’n sapje wel een sapcentrifuge nodig en die is niet goedkoop. Misschien nog wel een goed idee voor onder de kerstboom? Want als je één keer de kracht van groentesapjes ontdekt hebt, worden ze verslavend!

 

Zonder twijfel de makkelijkste en lekkerste tomatensaus ooit

18.30 uur: diner à la Pascale Naessens

Ik zweer sinds enkele maanden bij de recepten van Pascale Naessens. Ze is niet voor niks de bestverkopende Vlaamse auteur van het moment; haar recepten wérken. Pascale doet je anders nadenken over wat gezonde voeding is, over welke ‘brandstof’ je je lichaam geeft om de dag door te komen. Haar geheim: een pure keuken die je lichaam zo min mogelijk belast. Mijn favoriete gerecht is haar verse tomatensaus met kurkuma. Je snijdt wat kerstomaten in twee, stooft ze aan met wat look en olijfolie in een pannetje, giet er een beetje water bij, dan een mengsel van 2 el olijfolie, zwarte peper en kurkuma, even laten pruttelen en klaar. Kurkuma is net als gember een magische wortel en staat bekend om z’n zuiverende werking. Ik koop ‘m vers in de biowinkel en rasp ‘m. Door te mengen met peper, versterk je bovendien de geneeskundige kracht ervan.

Volgens de filosofie van Pascale giet je die saus daarna niet over je spaghetti (vermijd koolhydraten!), maar serveer je er een lekker stukje vlees bij. Ik giet ze ook weleens over courgetteslierten – de gezonde variant van pasta ?

 

Zweten in een infraroodsauna: ook dat is een prima detox!

20 uur: in mijn infraroodsauna

Een van de beste manieren om je afvalstoffen te verwijderen, is gewoonweg goed zweten. Je kunt gaan joggen of in de tuin werken, maar ik verkies de makkelijkste en minst inspannende manier: gewoon thuis in mijn infraroodsauna een half uurtje zweten op 48° (de temperatuur is een stuk lager dan een klassieke sauna, maar je zweet tot 3 keer zo hard!). Nadien voel ik me als herboren: ik slaap veel dieper en mijn huid ziet er een pak stralender uit. Zo ontspannen kan detoxen dus zijn ?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."