Dit doet te veel slaap met je lichaam

Door Jolien Thieleman

Dat korte nachten ongezond zijn voor je lichaam, is geen geheim. Maar kende je de effecten al van té veel slaap?

Zogenoemde langslapers, die gemiddeld langer dan 8 uur per nacht slapen, hebben volgens verschillende studies kans op heel wat gezondheidskwaaltjes.

Hart- en vaatziekten

De Universiteit van Cambridge voerde een onderzoek onder 10.000 mensen waaruit bleek dat langslapers meer risico lopen op hart- en vaatziekten. De kans op een beroerte zou daarbij met maar liefst 46% toenemen. Een andere universiteit, die van Chicago, bewees bovendien dat ze twee keer zoveel kans hebben op pijn in de borst en problemen met de kransslagaders in het hart.

Suikerziekte

Mensen die erg lang slapen, zouden ook meer risico lopen op diabetes. Een studie uit Canada zegt dat de ziekte twee keer zo vaak voorkomt bij langslapers.

Hoofdpijn en migraine

Als je in het weekend weleens wakker wordt met een katergevoel zonder gedronken te hebben, dan is dit waarschijnlijk te wijten aan te veel slaap. “Als je in het weekend erg lang uitslaapt, kan hoofdpijn ontstaan, omdat je lange tijd niets hebt gegeten. Om dit te voorkomen kun je het beste een regelmatig slaappatroon aanhouden,” zegt dokter McDevitt van de Universiteit van Californië.

Overgewicht

Slaap kan de oorzaak én het gevolg zijn van overgewicht. Het is namelijk zo dat zwaardere mensen langer slapen, omdat ze simpelweg meer slaap nodig hebben om zich uitgerust te voelen. “Wanneer mensen zwaarder worden, gaan ze ook langer slapen én mensen die langer slapen, hebben meer kans op overgewicht,’ zegt dokter Irwin van de David Geffen School of Medicine. Hoe langer je in bed ligt, hoe minder je uiteindelijk ook zult bewegen.

Bron: Womenshealthmag.com – Beeld: iStock

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content