smartphone shot food photo

Dit verklappen je Instagramfilters over je gezondheid!

Door Rani Merckx

Je selfie, food- of vakantiefoto’s opvrolijken met een leuke filter. Het is als een tweede natuur voor heel wat enthousiaste Instagrammers. Maar wist je dat je filtergebruik ook heel wat onthult over je mentale gezondheid?

Filter legt (mentale) gezondheid bloot

De zonsondergang wordt intenser, het groene veld helderder en die vermoeide blik verdoezel je met een kleurrijke filter. In slechts enkele klikken verandert je doorsnee kiekje in een professionele foto die zo in een magazine kan. En nu blijkt dat deze banale handeling jouw mentale gezondheid blootlegt!

Zo zegt een onderzoek van de Universiteit van Vermont en de Harvard University. De 166 participanten moesten eerst een enquête invullen met allerhande vragen. Nadien bestudeerden onderzoekers 43.950 afbeeldingen van de ondervraagden.

En wat bleek? Er zou een duidelijk verschil zijn in het filtergebruik van gelukkige en ongelukkige mensen.

Nieuwe gezondheidsmeter?

Er werd rekening gehouden met het kleurgebruik, het aantal personen in beeld, de likes en de reacties die de foto’s kregen. Daaruit bleek dat ongelukkige tot zelfs depressieve mensen sneller:

  • donkere filters, met een grijze of blauwe achtergrond gebruiken.
  • minder gezichten of groepen afbeelden, wat kan wijzen op een kleine sociale kring.
  • vaak de zwart-witte filter ‘Inkwell’ gebruiken.
  • droevige selfies maken.

Mentaal gezonde mensen kozen dan weer opvallend vaak voor Valencia, een warmere filter.

Het gebruik van Instagramfilters van gelukkige en depressieve deelnemers. Grafiek © epjdatascience

Nog niet betrouwbaar genoeg

Gebruik jij, of je online vriendenkring, vaak de filter ‘Inkwell’? Of vind jij zwart-witfoto’s nu eenmaal mooi? “Geen reden tot paniek”, laten de onderzoekers weten. De nieuwe methode is slechts een concept, en voldoet niet aan de eisen om echte diagnoses te stellen. Het doel is wel om in de toekomst social media als tool te gebruiken voor het vaststellen van iemands mentale welzijn.

Bron: Huffington Post en countryliving.co.uk. Beeld: GettyImages

Lees ook:

Partner Content